Вести

Позив на предавање Филипа Тесара на тему „Комшије у дилеми: како настају етнички конфликти?”

Поштоване колегинице и колеге,

Гост Факултета политичких наука биће Филип Тесар (Charles University in Prague, CUNI, Institute of Ethnology), који ће одржати предавање на тему „Комшије у дилеми: како настају етнички конфликти?”.

Предавање ће се одржати у понедељак, 20. маја 2019. године са почетком у 14 часова у професорскоj слушаоници (V спрат) на Факултету политичких наука (Јове Илића 165).

Филип Тесар рођен је 1969. године у Прагу. Студирао је етнологију на Карловом универзитету у Прагу. Од 1990. године посвећује се истраживању Балкана, нарочито етничких конфликата, национализма, посткомунистичке трансформације, евроатлантских интеграција и утицаја Кине. Радио је као новинар, преводилац, хуманитарни радник, дипломата и као политолог на Институту међународних односа у Прагу. Предавао је антропологију Балкана на неколико чешких универзитета. Обавио је низ теренских истраживања, нарочито у Босни и Херцеговини и на Косову, али и у Хрватској, централној Србији, Македонији, Црној Гори и Албанији. Аутор је неколико стратешких анализа за Министарство спољних послова, Министарство унутрашњих послова и Кабинет председника Републике Чешке. За потребе чешке дипломатије написао је приручник о економској, јавној и културној дипломатији на Балкану.

Related Posts