Вести

Одржана промоција првог броја часописа „Политеума“

Промоција првог броја стручног часописа студената друштвено-хуманистичких наука и уметности „Политеума“ одржана је у Дому културе „Студентски град“. На промоцији су говорили проф. др Часлав Копривица са Факултета политичких наука, докторанд на Факултету и гостујући уредник часописа МА Милан Вукелић и студент и један од аутора у првом броју Марко Благојевић. Часопис издаје организација Српски политички форум са Факултета политичких наука, а издавање је омогућила фондација „Заједно за младе – проф. др Даница Грујичић“.

Милан Вукелић истакао је како је „Политеума“ интердисциплинаран часопис и да су у првом броју студенти успели да обраде разнородне, али пре свега важне теме. „Почетак је увек најтежи, најтеже је издати први број, ту се јавља највише проблема“, објаснио је он. Вукелић је указао на то да су издавачи стоички поднели изазове на које су наишли што је добар показатељ да би овај магазин могао да постане традиција међу студентима.

„Ово је један сјајан часопис и моја почетна скепса се показала неоправданом. Први број је испунио сва очекивања и надам се да ће тако бити у будућности“, изјавио је студент Марко Благојевић. Он је говорећи о савременом друштву истакао како је оно друштво масовне културе што представља велики проблем академској заједници и истакао како је култура „учењаштва“ довела до тога да данас имамо нешто што се погрдно може назвати „фабриком диплома“. „Надам се да ће нас овај пут спознаје наше историје одвести на исправан пут“, закључио је он.

Професор Часлав Копривица истакао је како се нада да ће овај часопис постати традиција, јер академски рад зависи од тога колико сте кадри за самостални рад. „Најгоре што може да се деси на факултету друштвених наука јесте да дозволите студентима да не пишу, зато је овај часопис један добар преседан“, предочио је он. Професор је нагласио како је кључна ствар у образовању да се постане образован, а не да се добије диплома, а да је најважније да на крају свог формалног образовања видимо неки смисао у томе у чему умногоме помажу писани радови.

Модератор скупа био је главни и одговорни уредник часописа, студент ФПН-а Милан Веселица, који је рекао да је план да се успостави сарадња са студентима свих факултета друштвено-хуманистичких наука и да је за сада успостављена сарадња са студентима Православно богословског факултета Универзитета у Београду, чији ће се текстови наћи у наредном броју.


Related Posts