Вести

Одржана трибина „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“ посвећена Френклину Делано Рузвелту

Трибина под називом „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“ на којој се дискутовало о животу и раду Френклина Д. Рузвелта, одржана је на Факултету политичких наука. Говорници на трибини билису  амбасадор Сједињених Америчких Држава Њ.Е. Кајл Скат, декан Факултета политичких наука Драган Р. Симић, директор Color Press Group-е Роберт Чобан и докторанд на одсеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду Александар М. Гајић.

Амбасадор САД-а истакао је да су особе са инвалидитетом оне које поседују изузетан таленат који им је увелико допринео да се кроз живот боре са овим физичким недостатком. Он је навео да људи са инвалидитетом често наилазе на скривене погледе, ограничене послове и простије задатке, а Рузвелт је показао да људи са инвалидитетом могу да буду способни за велика дела. „Рузвелт се одликовао невероватном упорношћу и одлучношћу које су му помогле да и поред парализе од које је оболео у 39. години, несметано обавља своје дужности“, оценио је амбасадор Кајл Скат. Амбасадор је нагласио да је Рузвелт један од успешнијих председника у америчкој историји и да је ту функцију најдуже обављао. „Френклин Делано Рузвелт је раме уз раме са Џорџом Вашингтоном и Абрахамом Линколном. Његов пример најбоље показује како треба неговати таленат сваког појединца“, предочио је амбасадор Скат.

Роберт Чобан саопштио је да је мисија његове фирме да са овом трибином обиђу целу Србију како би указали на важност проблема које имају особе са инвалидитетом. Он се том приликом захвалио свим амбасадорима који су подржали пројекат и интерактивну изложбу. „Рузвелт је изузетно допринео бољитку у смислу борбе људи са инвалидидтетом са њиховом физичком маном и то је разлог зашто смо покренули кампању – првенствено да бисмо подигли свест у друштву. Уколико бар једна особа због ове кампање задобије поштовање у друштву, то ће бити доказ да смо успели“, подвукао је директор Color Press Group-е.

Докторанд на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду истако је да му је задовољство и велика част што је има прилику да гостује на Факултету политичких наука. Александар М. Гајић оценио је да је Рузвелт био особа која се никад није повлачила, борећи се до краја свог живота. „Френклин Рузвелт је покренуо интервенционизам у економији. Он је иницирао серију програма и регулатива које су допринеле развоју америчког друштва. Грађани Америке су то препознали и он је 1936. године на изборима остварио најубедљивију победу у историји“, изнео је Гајић.

Декан Факултета политичких наука професор др Драган Р. Симић рекао је да је бивши амерички председник успео да преокрене негативне унутрашње токове и за само неколико година након те стабилизације уђе у Други светски рат. Декан је истакао како је Рузвелтов учинак фасцинантан, нарочито када се говори о економској и политичкој стабилизацији. „Мало је оних који су могли да оздраве друштво, да га лише страха, као и да га припреме за нове подвиге. Изазови рађају јунаке, а Рузвелт је био пре свега визионар који је разумео своје доба и који је својом делатношћу успоставио темеље либералног поретка каквог данас познајемо“, казао је проф. др Симић. Он је додао да нико пре Рузвелта није омогућио да мале државе толико стекну право гласа у међународним институцијама и био је заговорник права народа на самоопредељење. „Вилсон и Рузвелт се настављају на чувену Монроову доктрину која поклања пажњу малим народима. Само ју је Рузвелт глобализовао. Он није био само амерички, већ светски државник. Мало ко је, осим њега, тако рано препознао опасности које човечанству долазе од фашизма“, закључио је Симић.

Трибину је својим мотивационим говором завршио параолимпијски спортиста Драженко Митровић, који се окупљенима обратио као амбасадор пројекта „Шампиони сваки дан“. Он је навео да је као дете постао инвалид, али да га то није спречило да се усавршава у спорту. „Преда мном је био трновит пут и непрекидна борба, воља и жеља за доказивањем. И поред тешких услова и проблема са којим сам се суочавао, својим трудом и радом сам постао актуелни светски рекордер у бацању диска. Да бисмо мењали свет, морамо прво да променимо нешто у својим животима. Снага је у вама!“, подвукао је Митровић.


Related Posts