Вести

Одржан час социјалног предузетништва „Иновативна решења за друштвене изазове“

Час социјалног предузетништва „Иновативна решења за друштвене изазове“, на којој се говорило о могућностима које социјално предузетништво пружа за запошљавање младих људи, одржана је на Факултету политичких наука. Говорнице на трибини биле су менаџерка програма из Social Impact Award Serbia Ема Степановић, менаџерка програма Социјалних иновација Ивана Станчић, Јелена Срнић Нерац из социјалног предузећа Док Ток и Николета Косовац из часописа ЛицеУлице. Предавање су организовали Smart Kolektiv, Social Impact Award Serbia и Разливалиште.

О томе шта представља социјално предузетништво и који су разлози због којих се таква предузећа оснивају говорила је координаторка пројекта Social Impact Award Serbia Ема Степановић. Социјално предузетништво представља идеју да се профит стечен продајом производа улаже у запошљавање особа са инвалидитетом, као и социјално угрожених особа. „Живимо у свету који може бити бољи него што јесте“, указала је Степановић. Она је навела да је за социјалног предузетника важно да има добру идеју због које је спреман да се потпуно посвети процесу њеног развијања.

Као пример друштвених предузећа у Србији, на овој трибини представљен је магазин „ЛицеУлице“, као и пројекат „Док Ток“.

Представница часописа „ЛицеУлице“ Николета Косовац као кључну идеју овог пројекта издвојила је да часопис продају бескућници. „Бескућници нису само људи који спавају на улицама, већ и они који живе у неформалним насељима или сигурним кућама. Почетна идеја овог пројекта била је помоћ људима из Свратишта, након чега су своје пословање проширили и дали могућност свим људима којима је била потребна помоћ.“, навела је Косовац. Она је додала да је и поред обавеза које запослени обављају, организована шаховска секција која је основана у договору са радницима.

Социјално предузеће Док Ток помаже младима који напуштају поравни дом, а сама идеја овог пројекта јесте обезбеђивање смештаја тим лицима. Како наводи оснивач овог предузећа, Јелена Срнић Нерац, након што напусте поравни дом свака трећа особа заврши без крова над главом. „Ово је веома осетљива тема о којој мало људи говори. Тешко је наћи донације у оваквим ситуацијама“, истакла је Срнић Нерац. Она је објаснила да се Док Ток предузеће још увек финансира само од донатора и додала да је лансирање њихових производа најављено за јун ове године, а то подразумева честитке које ће купци сами дизајнирати.

Менаџерка програма Социјалних иновација Ивана Станчић представила је концепт Social Impact Award програма и најавила конференцију „Форум социјалних иновација“. Она је позвала све младе људе који имају идеју како помоћи друштвено угроженим људима да ту идеју представе и уз помоћ Social Impact Award програма реализују.

 


Related Posts