Вести

Обележен Светски дан заштите животне средине на Факултету политичких наука и додељене плакете „Животна средина и здравље“

Светски дан заштите животне средине по први пут обележен је на Факултету политичких наука у организацији Центра за еколошку политику и одрживи развој и ЕКО центра из Београда. Том приликом уручене су плакете „Животна средина и здравље“ проф. др Живораду Ђорђевићу и проф. др Даници Грујичић.

У име Факултета политичких наука Универзитета у Београду присутне је поздравио декан проф. др Драган Р. Симић, који је истакао да је ФПН скоро од свог настанка следио идеју Уједињених нација и уврстио дисциплину социјална екологија у свој наставни програм, схватајући да су еколошки проблеми у својој суштини и политички проблеми. „Поводом Светског дана заштите животне средине, који се обележава 5. јуна, наш Факултет жели да скрене пажњу на то да је потребна шира, дубља и свеобухватна акција академске јавности да тражи да се убрзано и без одлагања решавају и предупреде еколошки проблеми. Морамо бити уједињени у идеји да је природа угрожена и недељива, као и да је неопходно да је оставимо неоштећену нашим потомцима“, указао је професор др Симић. Декан је објаснио да данас овде спајамо политичке науке, остале друштвене науке, али и медицину јер је брига о здрављу људи не само еколошки, него и прворазредни политички приоритет и додао да је иницијатор идеје обележавања овог важног датума на ФПН-у проф. емеритус др Вукашин Павловић, још у периоду социјалистичке Југославије, био свестан овог нарастајућег проблема.

У име жирија за доделу плакета, присутнима се обратио продекан за наставу проф. др Дарко Надић који је рекао да данас додељујемо лауреате односно неку врсту диплома, као трајно сећање људима који су започели нешто у екологији и још увек се баве екологијом, бринући о људском здрављу. „Основни критеријуми од којих смо полазили за доделу плакета били су брига о здрављу народа, подршка еколошким идејама и иницијативама, изврсност у обављању медицинског позива, допринос унапређивању здравственог система и изванредни успеси у образовању младих лекара. Могу вам рећи да је жири, који је чинио проф. емеритус Вукашин Павловић, проф. др Бранимир Стојковић и моја маленкост, донео једногласну одлуку“, предочио је проф. др Надић.

Лауреати односно добитници плакете „Животна средина и здравље“ су проф. др Живорад Ђорђевић и проф. др Даница Грујичић.

Иницијатор идеје о обележавању овог важног дана на Факултету и додели плакета, професор емеритус др Вукашин Павловић говорио је на тему „Екологија: питање опстанка на планети Земљи“ и објаснио да данас сигурно знамо две ствари: да се значење речи екологија променило у шире значење – брига за природу и да су економија и екологија у рату који траје већ дуго, те да неће бити добре будућности за екологију и живот на планети Земљи, уколико се тај сукоб не оконча у корист здраве животне средине. „Живимо у еколошки високоризичним друштвима у којима су ризици постали глобални, дуготрајни и невидљиви, кумулативни, које је тешко антиципирати јер су неке од њихових последица некалкулабилне и иреверзибилне. Потребно је да на прогрес не гледамо праволинијски и да јасно уочавамо његове добре стране, али и да критикујемо оне лоше и крајње опасне по опстанак наше врсте и читавог живота на Земљи“, истакао је проф. емеритус Павловић.

Професор емеритус Павловић представио је добитнике плакете „Животна средина и здравље“, најпре доајена неурохирургије проф. др Живорада Ђорђевића, оснивача и дугогодишњег директора Ургентног центра, а затим и предводницу у увођењу неинвазивних метода лечења у нашој медицини заснованих на новој медицинској технологији попут гама ножа и икс ножа, начелницу Одељења неуроонкологије Клиничког центра Србије проф. др Даницу Грујичић.

Након свечаног уручивања плакета, присутнима се обратио један од лауреата проф. др Живорад Ђорђевић.

„Припадам генерацији која је на један величанствен начин утемељивала здравствени систем и здравствену службу у нашој држави, као и генерацији професора Медицинског факултета која је створила читаву плејаду садашњих водећих личности у КЦС. Међу њима је свакако и данашњи лауреат проф. др Даница Грујичић, једна од највиђенијих ученика из те наше заједничке велике школе“, истакао је проф. др Живорад Ђорђевић. Професор Ђорђевић захвалио се руководиоцима Центра за еколошку политику и одрживи развој и ЕКО центра, али и ФПН-у што је ову важну тему уврстио у своју редовну активност и поручио да верује да ће овакав вид обележавања Светског дана заштите животне средине постати традиција, која ће служити на част целокупном наставном и осталом кадру.

   

Related Posts