Вести

Саопштење за јавност: Дијалог о изборима 2020.

Факултет политичких наука Универзитета у Београду и Фондација за отворено друштво, Србија организују серију округлих столова поводом редовних парламентарних и локалних избора који би требало да се одрже на пролеће 2020. године. Избори су централно место демократског уређења и важан извор легитимитета демократске власти. Република Србија ће ускоро обележити тридесетогодишњицу од првих избора одржаних након обнове вишепартијског система. И после три деценије изборни процес у Србији оптерећен је бројним проблемима који резултирају несигурношћу и представљају подлогу за оспоравање изборних резултата, док грађани исказују неповерење у институције и изборне процесе.

Уважавајући принцип да се изборни процес не мења у изборној години, сматрамо да је важно покренути широк дијалог о изборима у Републици Србији који би могао да обезбеди унапређење појединих делова изборног процеса и изборних услова чак и у кратком року – пре одржавања наредних парламентарних и локалних избора. На дужи рок, овакав дијалог могао би да допринесе трајном отклањању проблема у изборном систему кроз свеобухватну реформу и успостављању његовог интегритета. На тај начин би се учврстио легитимитет демократске власти и ојачало поверење грађана у институције и демократски поредак.

Факултет политичких наука и Фондација за отворено друштво организовали су прве разговоре који ће се наставити, како је и договорено на жустром, али ипак конструктивном састанку који је јуче одржан на Факултету политичких наука.

На првом, уводном округлом столу учесницима су понуђене анализе изборног процеса у целини са проблемима изборног процеса које би требало решити. Представници Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) и Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) представили су своје анализе и предложили сет питања у изборном процесу који могу да се реше или санирају у кратком року (до следећих избора) као и проблеме који захтевају велике системске захвате и који долазе на дневни ред након одржавања наредних избора.

Четири области ћемо настојати да покријемо на наредним скуповима: финансирање кампања, приступ медијима и њихова контрола, бирачки списак и изборна администрацију, као и обезбеђивање бирачког права свим грађанима.

На учешће у дијалогу позвани су представници релевантних политичких странака, организације грађанског друштва које се баве изборима и стручњаци с факултета и института који се баве темом.

Формат:
Округли столови су замишљени као модериране дебате без присуства медија, што је било неопходно како би се у овако деликатном тренутку омогућила конструктивна и отворена расправа. У дебатама ће се и даље примењивати Chatham House правило¹ и позивамо медије да то поштују.

Драган Р. Симић
Декан Факултета политичких наука

Милан Антонијевић
Извршни директор Фондације за отворено друштво, Србија

***

[1] https://www.chathamhouse.org/chatham-house-rule
Chatham House правило обавезује сваког учесника дебате на апсолутну тајност о садржају и изјавама других учесника. Догађаји који се организују по поменутим правилима затворени су за ширу јавност и медије.

Саопштење за јавност – Дијалог о изборима 2020.

Related Posts