Вести

Комеморација поводом смрти проф. др Лидије Баста Флајнер

Комеморација поводом смрти проф. др Лидије Баста Флајнер, некадашње гостујуће професорке Факултета политичких наука, одржана је уз присуство бивших колега, студената и пријатеља.

Присутнима се обратио продекан за студије другог и трећег степена проф. др Веселин Кљајић истакавши да је проф. др Баста Флајнер део свог импресивног, непроцењивог научног и педагошког искуства уградила и у раду са студентима Факултета политичких наука, ојачавајући не само теоријске и научне, него и оне људске темеље. „Студенти ће је се сећати као изузетног професора и човека. Сећања су наша драгоценост и често једини траг у животу и они нас чине оним што јесмо“, истакао је продекан Кљајић. Продекан је указао на то да сећања нису поуздани сведоци и због тога је институционално сећање од изузетне важности. „Наша кућа неговаће и надаље сећање на професорку Баста Флајнер, јер је њен траг неизбрисив“, предочио је продекан Кљајић.

Професор др Слободан Самарџић је говорио о њеној богатој каријери и личности. „У науку и педагошки рад улагала је велики део себе. Са њом се могло разговарати о свему. На саговорнике је увек остављала дубок утисак, јер се о свакој теми посвећивала у пуној мери“, изнео је проф. др Самарџић. Он је предочио да је реч о научници која је оставила значајан траг у својој професији, чиме је заслужила да њено име остане упамћено и у иностранству, почевши од Швајцарског универзитетског центра, ширећи се ка многим европским и светским универзитетима. „Радни век у Швајцарској представљао је интезивиран наставак примене Лидијине плодне делатности. У том периоду објавила је велики број научних радова у водећој светској периодици, предавала је на престижним академским центрима свих континената“, оценио је проф. др Самарџић.

„Било је велико задовољство полагати испите са њом, али исто тако и изазов јер је била најбољи студент наше генерације“, рекао је генерацијски колега покојне професорке Баста Флајнер проф. др Срђан Шаркић. Он је нагласио да ће сигурно бити добрих студената и истраживача на Правном факултету, међутим, за оне који су је познавали – нико неће бити као Лидија.

Проф. др Танасије Маринковић се присутнима обратио из студентског угла и навео да је посебну пажњу посвећивала предавањима, својој дидактичкој и педагошкој улози, а давала је на значају и визуелном приступу, покушавајући да на сваки начин допре до студената. „Лидија је била жена света и представљала је мост са Кином и колегама из Африке, повезивала је људе у Србији, као и Србију са светом. Лидија је радила како је и говорила, а историја ће о њој најбоље просуђивати“, подсетио је проф. др Маринковић. Он је предочио да се њен научни приступ састојао из 3 елемента: проблематизације, контекстуализације, дискурзивности и дијалошке форме.

„Лидија је веровала у моћ аргумената и увек је подстицала друштвено политичку расправу“, саопштио је проф. др Миодраг Јовановић. Проф. др Јовановић највише ју је прекоравао због тога што је према себи била најригорознија, па нас је тиме ускратила за многобројна дела. „Сматрам да је требала више да се чува. Она је живела да би радила оно што воли и у чему је била најбоља, стога сматрам да је ово тренутак да јој се захвалим за све што је урадила за мене“, подвукао је проф. др Јовановић.

„Блиски пријатељи су од непроцењиве вредности, а Лидија је била један од њих. Красиле су је оштроумност, топлина емпатије, амбициозност и отмена великодушност, а поред тога је несебично подржавала пријатеље, студенте и сараднике“, истакла је проф. др Радмила Накарада. Према речима проф. др Радмиле, Лидија је у најтежим тренуцима истицала колико је поносна на ћерку Јелену и духовито се ишчуђавала над властитим перфекционизмом, а често је знала да запева и југословенске шлагере. „Није крила бол ни усамљеност као припадник југословенског народа, иако јој је Швајцарска пружила најбоље услове за живот и науку. Нећемо је памтити само кроз њене списе, већ и кроз властита настојања да по угледу на њу будемо великодушни“, закључила је проф. др Накарада.

Лидија Баста Флајнер (Флеинер), међународно призната стручњакиња за уставно право и цењена професорка, преминула је 27. јуна у Берну (Швајцарска).

 

Related Posts