Вести

Позив на 4.0 ФЕСТ

4.0 ФЕСТ је први фестивала иновација на тржишту рада инспирисан Индустријом 4.0. Први 4.0 ФЕСТ одржава се у оквиру простора Арт комуне Дорћол (Дорћол Platz), Добрачина 59, Београд, 4. и 5. октобра ове године од 11 часова до 23 часова.

Да ли ће нас све заменити роботи? Без кога од нас ће тржиште лако, а који послови ће постати незаменљиви? 4.0 ФЕСТ даје одговоре на ова, али и на бројна друга питања и представља правила игре на тржишту рада у наредних пет календарских година – период релативно предвидив са становишта развоја технологије.

Иницијална идеја је да 4.0 ФЕСТ буде велики и револуционарни искорак у информисању и образовању наше омладине. Како се недоумица око избора професије и усмеравања најпре сопствене, а потом и све остале деце, редовно јавља схватили смо да никада нисмо озбиљно направили пројекцију, а ни студију о томе шта их очекује у годинама када они завршавају своје школе и када дефинитивно улазе у свет одраслих.

4.0. ФЕСТ преставља почетак креирања онога што годинама нисмо имали – зборног места за информисање младих људи о томе шта их чека у блиској будућности. Које су то технике којима ће морати да овладају како би били активни и актуелни на тржишту знања? Које су вештине и особине потребне за обављање делатности које Индустрија 4.0 захтева? Које су то професије које ће нестати, које настати, а које ће захтевати потпуну трансформацију?

Учесници фестивала путем презентација у форми округлог стола и у оквиру фестивалских сектора презентују свим посетиоцима спектар занимања и најтраженијих вештина у оквиру своје гране привреде, а посетиоцима биће омогућена размена знања и искустава са учесницима фестивала. Глас младих и водич кроз фестивал је сјајни млади глумац Никола Станковић. Вечерњи програм фестивала резервисан је за музичке наступе и презентације занимања у оквиру индустрије забаве. Током два фестивалска дана наступиће Горан Ференц, електро инжењер и изумитељ прве ласерске харфе на нашим просторима, плесна група 2hot4stage, ДЈеви Александар Бојовић и Леа Давогић, док ће фестивал затворити сјајни београдски бенд Irie FM.
На фестивалу учествују РТС планета, као представник медија будућности, Машински факултет Универзитета у Београду као представник STEM сектора, компанија Asseco SEE као представник ИТ сектора, адвоката Урош Раденковић као представник правног сектора, Багел Бејгл-а (НВО Атина) као представник производње хране будућности, Recan фондација као представник еколошког сектора, делегација Европске уније у Србији у оквиру кампање #ЕУ за тебе, Портал Gaming World који помера границе у гејминг индустрији и Сингидунум Универзитет, а биће организован и сектор за основце у оквиру ког ће учествовати издавачка кућа ЈРЈ Мој издавач и KidHub.

4.0 ФЕСТ отвара свим посетиоцима заинтересованим за промене на тржишту рада бројне могућности и даје шансу да се релевантне информације сазнају из прве руке.

Фестивал је реализован уз подршку Кабинета министра за иновације и технолошки развој, а улаз је потпуно бесплатан за све активности!

Нашу интернет презентацију можете погледати на: www.40fest.rs

Програм 4.0 ФЕСТ

***

Позивамо студенткиње и студенте Факултета политичких наука на округли сто под називом РТС Планета – медији будућности, који ће се одржати у суботу, 5. октобра 2019. године са почетком у 18 часова у Дорћол Platzu.

Учесници округлог стола Медији будућности су:

Тања Ћитић – директорка РТС Планете
Маја Зарић – експерт за аудиовизуелну политичку и медијску писменост
Сунчица Максимовић – новинарка РТС-а
Александра Безмаревић – економиста, дигитални маркетинг

Теме округлог стола биће:
– Зашто РТС Планета, које кадрове решава и који кадрови су потребни;
– Новинарски кодекс, медијска писменост,факе неwс као проблем дигитала, новинарство и технологије;
– Дигитални маркетинг, занимања која настају, потенцијал за развој женског предузетништва.

 

Related Posts