Вести

Одржан округли сто посвећен делу „Сумрак Запада” професора Кристофера Кокера

Округли сто посвећен директору “LSE Ideas” професору Кристоферу Кокеру и његовом делу “The Twilight of the West” (Сумрак Запада), које је објавио Досије у српском преводу, одржан је на Факултету политичких наука. Поред аутора дела, професора међународних односа на Лондонској школи економије и политике проф. Кокера, гости дискусије били су и бивши амбасадор Србије у Египту г. Драган Бисенић и руководилац Центра за британске студије Факултета политичких наука професор др Слободан Г. Марковић.

„Главни разлог због ког сам написао ову књигу могу да разложим на три главне целине: западни политички пројекат, Европа у кризи и преиспитивање западних вредности“, саопштио је проф. Кокер. Он је истакао да су након пада комунизма у Источној Европи главни проблеми постали исламски фундаментализам и имиграције. „Овде бих истакао пример Чешке у којој је са падом Берлинског зида подршка западним вредностима достизала и преко 80%, да би се данас свела на испод 50%“, објаснио је Кристофер Кокер. Професор је закључио да европска идеја о људским правима није довољно прихватљива за све нације, што је главни разлог преиспитивања западних вредности.

Драган Бисенић предочио је да је његов најјачи утисак након читања дела осећај да је књига написана пре два месеца, а не пре двадесет година. „Писац је на неки начин предвидео будућност Европе: раст популизма, долазак Доналда Трампа, понашање Русије у међународним односима и многим горућим питањима“, указао је г. Бисенић. Он се осврнуо на Кисинџерову изјаву да је једини начин борбе и победе над комунизмом у Источној Европи јачање појединачних национализама. „На крају бих рекао нешто о вези између ислама и Запада: ислам није увек био главна антизападна религија и култура, као што је данас случај са појединим екстремистичким групама“, подвукао је Бисенић.

„Монографије професора Кокера се могу поделити у три категорије: историја модерне политичке теорије, будућност и сврха ратовања, схватање сукоба великих сила“, рекао је проф. др Слободан Г. Марковић. Професор је објаснио да се књига бави изучавањем културног и националног идентитета Запада и Истока, како би се разјаснили односи међу државама. „Још једно важно откриће је да Атлантске државе схватају да не постоји униполарност због уздизања других култура“, употпунио је проф. Марковић. На крају свог излагања професор је присутнима упутио питање: да ли Запад може бити реконцептуализован, како би се одбранио од утицаја на своју културу?

 

Related Posts