Вести

Одржан kick-off meeting поводом почетка трогодишњег пројекта “MIGREC”

Kick-off meeting поводом почетка трогодишњег пројекта “MIGREC”, који се финансира из средстава Европске уније у оквиру програма “Horizon 2020”, одржан је на Факултету политичких наука 21. и 22. октобра 2019. године. Партнери овог трогодишњег пројекта су Универзитет у Шефилду из Велике Британије, Фондација за европску и спољну политику (ELIAMEP) и Центар за истраживања у југоисточној Европи (SEERC) из Грчке, док је Факултет политичких наука координатор пројекта.

Састанак је свечано отворио декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, који је у свом излагању истакао значај учествовања ФПН-а у европским научним пројектима, нарочито оним који су угледни, попут пројеката које финансира Европска унија. Он је указао на важност профилисања и потврђивања ФПН-а као лидера у области истраживања у политичким, али и у друштвеним наукама, као и на одговорност коју Факултет има у указивању на важне друштвене догађаје и промене. „Једна од њих, миграције, која је у фокусу “MIGREC” пројекта изузетно је актуелна за наше друштво. Очекујемо да ће пројекат допринети бољем разумевању изазова миграција у будућности”, нагласио је декан Симић.

Координаторка пројекта професорка др Наталија Перишић присутнима је укратко представила пројекат “MIGREC”. Како је навела, циљ пројекта “MIGREC” је јачање научне области студија миграција на Факултету политичких наука, кроз пренос знања и експертизе наставном особљу, докторандима и студентима мастер студија. „Специфични циљеви овог пројекта, између осталог, јесу оснивање Центра за истраживање миграција, интеграције и управљања (Migration, Integration and Governance Research Centre – MIGREC) на ФПН-у, дизајнирање програма докторских студија у области миграција на ФПН-у, те организовање различитих шема размене наставног особља и докторанада. Сврха пројекта “MIGREC” јесте позиционирање Центра као важног актера у области истраживања миграција у Србији и у региону”, објаснила је проф. др Наталија Перишић.

Уследило је анализирање радних пакета од стране др Наталије Перишић, др Александре Продомиду из SEERC, др Маџеле Килки из USFD и др Јаниса Армаколаса из ELIAMEP. Такође, током kick-off meeting-а представљени су и радови професора и сарадника из области миграција.


Related Posts