Вести

Одржанa презентација учесника GLOBSEC форума и предавање др Михала Хрушика

На Факултету политичких наука данас су колегама са треће године основних студија своја искуства представили Марко Милисављевића и Ивана Јанковић, који су, као лауреати награде др Предраг Симић за 2019. годину, учествовали на овогодишњем престижном GLOBSEC безбедносном форуму у Братислави. Након тога, предавање о паралелама у развоју словачке државе и нације са генезом балканских нација и држава, као и о савременој спољној политици Словачке према региону, одржао је трећи секретар амбасаде Републике Словачке у Београду др Михал Хрушик. Амбасада Републике Словачке већ неколико година финансирањем учешћа награђених на GLOBSEC форуму подржава награду др Предраг Симић, коју заједнички додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе. Награда је намења аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, аналитичар, аутор и инспиришући професор.

Учесници GLOBSEC форума у Братислави Марко Милисављевић и Ивана Јанковић са Факултета политичких наука представили су колегама и колегеницама рад овог престижног форума на ФПН-у. „На највећој конференцији о безбедности у Централној Европи, учесници су расправљали о различитим темама у оквиру пет главних области: европске интеграције, одбрана и безбедност у трансатлантској сфери, технологија као доброчинитељ и претња, одржива друштва и изазови демократије и либералног поретка“ објаснила је Ивана Јанковић.  Марко Милисављевић говорио је о панелу који је одржан на GLOBSEC форуму о трговинском рату Кине и Сједињених Америчких Држава истичући да је главни закључак излагања био како је суштина спора двеју земаља погрешна перцепција грађана ових држава једних о другима.

У име амбасаде Републике Словачке, присутнима се обратио Михал Хрушик, трећи секретар амбасаде и доктор политичких наука, са експертизом у области балканских односа. „За разлику од Србије, Словачка није имала средњевековну историју, ни златно доба средњевековне државе. Прва заиста самостална словачка држава формирана је 1993. године“, предочио је Хрушик. Предавач је покушао да појасни и чиниоце који су омогућили “плишани развод” Чешке и Словачке, те да упореди овај повољни исход са чиниоцима који су довели до крвавог распада Југосавије. „Сматрам да је Европска унија јако велик и добар пројекат, али да је неопходно да се проширење Уније настави и да се у њу интегришу и државе Западног Балкана. Успоравање проширења није добро ни за ЕУ, ни за земље региона“, закључио је Михал Хрушик.

Related Posts