Вести

,

Позив на конференцију „Нуклеарна сигурност данас”

Поштовани,

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) 25. новембра 2019. године, у Дому Народне скупштине Републике Србије, организује скуп „НУКЛЕАРНА СИГУРНОСТ ДАНАС“. Конференција је посвећен одговорима на тему нуклеарне сигурности, употребе знања о нуклеарној енергији и јонизујућем зрачењу у мирнодопске сврхе, као и регулисању и контроли тих делатности.

Назив конференције: „Нуклеарна сигурност данас”

Датум и време: 25. новембар 2019. године од 09.30 часова

Локација: Дом Народне скупштине Републике Србије

Нуклеарне технологије су драгоцена тековина цивилизације. Као и сви други проналасци и открића.
Заплашеност нас често спречава да схватимо и користимо вредности нуклеарних технологија за човечанство. Заплашеност нас често спречава чак и да се ИНФОРМИШЕМО – и можда, на основу ПРАВИХ информација, одлучимо да не желимо да их користимо. Или да желимо.
МИСИЈА ове конференције је да комуникацију о овим темама учинимо приступачнијом за јавност и да дамо праве информације.

Нуклеарна сигурност у ЕУ терминологији данас по правилу подразумева и радијациону сигурност. На конференцији ћемо кроз четири панел дискусије и уводна излагања дискутовати о појаму и значењу нуклеарне сигурности данас, говорићемо о Чернобиљској несрећи и објаснити како се развијала нуклеарна сигурност после ње.

Зрачење је наша свакодневица и огромна корист када се контролисано и зналачки користи – у медицини, привреди, пољопривреди…. Радиоактивни отпад није ништа више опасан него други опасни отпади, уколико се њиме рукује савесно и према најбојим техничким решењима, а та решења се непрекидно усавршавају већ више од 70 година.

Рад са зрачењем је једна од најрегулисанијих и најконтролисанијих људских делатности, и у свету и код нас. СРБАТОМ сада има интегрисан систем регулисања, контроле и надзора свих делатности које користе зрачење, као и свеобухватну заштиту становништва од овог ризика. Комуникација/сарадња са јавношћу је веома битна за добар систем заштите и међусобног поверења.

У име Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије позивамо декана факултета, професоре и студенте који су заинтересовани за тему, да као наши драги гости присуствујете конференцији.

Агенду догађаја можете погледати на линку.

Молимо вас да своје присуство потврдите путем линка или на мејл: jelena.jahura@color.rs

Број места је ограничен!

Related Posts