Вести

Одржано предавање Џона Миршајмера под називом „Будућност великих сила у политици у 21. веку“

Чувени професор међународних односа Универзитета у Чикагу Џон Миршајмер одржао је предавање на тему „Будућност великих сила у политици у 21. веку“ на Факултету политичких наука.

Предавање је отворио декан Факултета политичких наука професор др Драган Р. Симић, представивши госта као водећег научника из области безбедности и међународних односа. „Професор Мишајмер је писац књиге „Трагедија политике великих сила“, која је преведена и на наш језик. Џон Миршајмер се сматра највећим савременим политикологом међународних односа у свету“, изјавио је проф. Симић.

Професор Миршајмер објаснио да у основи његове теорије стоји питање баланса моћи и броја великих сила у свету. „Ја сам рођен у биполарном свету, ви сте у униполарном, а садашњи свет је мултиполаран. Ово представља фундаменталну промену у дистрибуцији моћи и то има велике последице на наше животе“, истакао је Миршајмер.

Џон Миршајмер саопштио је да су велике силе данас САД, Кина и Русија, с тим да Русија не представља суштинску претњу и даље најмоћнијој сили, Сједињеним Америчким Државама, већ да је то најбрже растућа економија, Кина. „Европа је до сад била приоритет спољне политике САД-а, а данас смо свесни да то место заузима Југоисточна Азија“, подвукао је професор.

Професор Џон подсетио је да у Европи након Другог светског рата није било сукоба због заједничког рада две организације, Европске уније и НАТО-а, чији интензитет је данас ослабљен, уз могућност потпуног повлачења САД-а са европских простора. „Европљани би требало да се надају да ће раст Кине успорити, како би САД задржале мир у Европи“, закључио је Миршајмер.

Related Posts