Вести

Одржано предавање „Жене, мир и безбедност“

Предавање „Жене, мир и безбедност“ професорке са Универзитета Стирлинг др Тони Хаструп одржано је на Факултету политичких наука.

Др Тони Хаструп истакла је разлике између појмова род и пол. Професорка је рекла да род представља биолошке разлике између мушкараца и жена, док род подразумева улоге и везе између полова. Она је објаснила да реформа безбедносног сектора укључује заједнички рад на уређивању и прилагођавању система на овим нивоима. „Циљеви реформе безбедносног сектора јесу измене на демократским и цивилним пољима. Уз помоћ реформи жене би се више укључиле у рад безбедносних институција“, указала је др Тони Хаструп.

„Имати у виду родне равноправности током процеса реформе постиже се значајан ефекат у изменама рада институција у којима доминирају мушкарци, као и патријахални систем вредности. Четири сфере укључивања жена у рад институција подразумевају превенцију, заштиту, партиципацију и ослобађање и опоравак“, навела је др Хаструп. Као један од примера концепта ове реформе др Хаструп изнела је обуку и охрабривање жена за укључивање у полицијске јединице.

Предавање „Жене, мир и безбедност“ организовао је Часопис за регионалну безбедност (Journal of Regional Security) у сарадњи са Факултетом политичких наука.

 


Related Posts