Вести

Одржано предавање професора Владимира Сапунова под називом „Информациони ратови у савременом медијском простору и улога Русије у њима”

Друго по реду предавање професора са Вороњешког државног универзитета др Владимира Сапунова одржано је на Факултету политичких наука. Тема предавања била је „Информациони ратови у савременом медијском простору и улога Русије у њима”.

Професор Сапунов надовезао се на претходно предавање и наставио причу о стварању спектра мишљења и додао да не можемо да гледамо само једну страну. „Ко хоће да своје мишљење пласира као апсолутну истину он користи манипулацију објашњења где је само једна тачка гледишта доминантна“, изјавио је Сапунов. Као пример за то навео је тзв. „embeded journalism“ који представља новинаре који се постали део војних формација и тако представили слику света коју они виде из угла армије.

Владимир Сапунов навео је примере информационих ратова кроз историју, укључујући и Вијетнамски рат. „Овај рат је био први телевизијски рат и губитак илузија о слободном информисању. Савременији пример за то је пример Сирије где је постојала медијска провокација хемијским нападима у Источој Готи“, истакао је Сапунов.

Професор Сапунов је и хронолошки представио стање медија у Русији. „Русију је након распада Совјетског Савеза карактерисала антикомунистичка хистерија, величање запада и опозиција практично није имала приступ да емитује на телевизији“, предочио је он. Професор Владимир Сапунов закључио је како је сада у Русији држава главни монополиста у медијском сектору и има пет група главних конкурената.

 


Related Posts