Вести

Одржана трибина „Образовање о заштити животне средине“

Трибина под називом „Образовање о заштити животне средине“, у организацији Клуба студената ФПН, одржана је на Факултету политичких наука (ФПН). Говорници на трибини били су Ивана Путник из Привредне коморе Србије, професор Душан Јаковљевић са Факултета за примењену екологију и асистент Марко Вујић са ФПН-а.

Марко Вујић истакао је да нам недостаје еколошка свест, али и да нам је неопходно усвајање вредности и питања о значају здраве животне средине већ у предшколском узрасту. „Потребно нам је знање које се стиче како неформалним, тако и формалним образовањем у облику предмета о заштити животне средине. Наш образовани систем касни за остатком Европе, што ствара додатне проблеме“, објаснио је асистент Вујић.  Он је указао да је изузетно важна повећана заинтересованост, али и укљученост тренутне политичке сцене у еколошко освешћивање свих грађана.

Професор Душан Јаковљевић са Факултета за примењену екологију говорио је о анкети о климатским променама, која је пре неколико дана спроведена. „Резултат анкете био је поражавајућ, јер је се показало да чак 53%, од укупног броја испитаника, није заинтересованоо за климатске промене. Према мом мишљењу, то показује пораз нашег друштва“, оценио је Јаковљевић. Професор Јаковљевић сматра да је кључ неуспеха, када се разговара о овој теми, чињеница да су грађани Србије еколошки несавесни и ошамућени. „Еколошки страх је покретач свести, а у сваком човеку лежи један научник кога треба пробудити. За то „буђење” неопходно је образовање, али и храброст, уз помоћ којих је могуће решити проблеме са којима се данас сусрећемо на пољу екологије“, рекао је професор.

Ивана Путник предочила је да загађење животне средине утиче на све људе, да климатске промене погађају сваког појединца, да нико није поштеђен, па чак и они који за то нису директно криви. „Загађење не познаје и не види границе. Тренутно у свету постоји 3500 протеста, који се одржавају сваког петка, чији учесници покушавају да подигну свест о штетности и последицама климатских промена“, указала је Ивана Путник. Она је закључила да је за почетак решавања еколошког проблема потребно залагање сваког појединца, јер се људи међусобно подстичу за допринос целокупном човечанству.


Related Posts