Вести

Одржано предавање професора др Александара Трахзела

Гост Факултета политичких наука, професор са Универзитета у Луцерну др Александар Трахзел, одржао је предавање на тему „Медији, употреба информација и политика“.

Професор Трахзел представио је први пут свој пројекат који показује везу између когнитивних стилова, медијских преференција и политичких ставова. Истраживање које су спровели у Италији након европских парламентарних избора потврђује да се медијско окружење драстично променило и да то утиче на ставове јавног мњења. „Превелика достпуност информација води поларизацији, конфликту и селективном праћењу медија. Ово је у позитивној корелацији са закључком Санштајновог истраживања о томе да огроман приступ дигиталним медијима може више да угрози демократију него да јој допринесе“, истакао је проф. Трахзел.

Ово истраживање је од посебног значаја управо због тога што повезује психолошки односно когнитивни моменат са ставовима бирача и коришћењем нових медија. Професор је нагласио значај тзв. потребе за спознајом, која представља потребу појединца за целовитим одговором и ствара аверзију према другачијим мишљењима.

„Главно истраживачко питање јесте: у којој мери праћење одређених медија утиче на формирање мишљења бирача? Ту имамо преплављеност садржајем, али и комплексно окружење који заједно. процес селекције информација, додатно отежавају“, објаснио је Трахзел.

Закључак истраживања доказује да људи имају тенденцију да читају вести које се усаглашавају са њиховим иделошким предрасудама. Александар Трахзел додао је и да следећи корак представља спровођење експермента који ће потврдити или оповргнути резултате овог истраживања.

 

 


Related Posts