Вести

Додељене награде „Др Предраг Симић” за 2020. годину

Свечана додела награда „Др Предраг Симић” за 2020. годину, коју заједнички додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду (ФПН), амбасада Републике Словачке у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, одржана је на Факултету политичких наука. Награда је намењена аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, аналитичар, аутор и инспиришући професор.

Овогодишњи добитници награде „Др Предраг Симић” су: Бојан Латиновић (прва награда), Филип Дуканац (друга награда) и Михаил Бинг (трећа награда). Као уводничари на церемонији доделе награде говорили су новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић, секретар амбасаде Словачке у Београду др Михаил Хрушик, проф. др Рубин Земон из Северне Македоније и продекан за науку, квалитет и самовредновање Факултета политичких наука проф. др Дејан Миленковић. Традиционално меморијално предавање у част проф. др Предрага Симића одржао је проф. др Иво Висковић са ФПН-а. Поред новчане награде амбасада Републике Словачке обезбедила је добитницима награде и учешће на годишњем GLOBSEC форуму, који се одржава у Братислави.

У име Факултета присутним амбасадорима, професорима, члановима породице и студентима обратио се проф. др Дејан Миленковић рекавши да је ово само један од начина да се присетимо професора др Симића и његовог стваралаштва. „Није био само велики педагог, него и велики истраживач и аналитичар домаћих и међународних збивања. Поред бројних награда и достигнућа које је добијао, ипак су га највише радовали аплаузи студената“, указао је проф. др Дејан Миленковић.

Др Михаил Хрушик истакао је да ће амбасада Словачке наставити да подржава ову активност и младе лидере у српском друштву као вид мотивације за даље стваралаштво и још успешнији рад. „Професор Предраг Симић је био један од највећих и најквалитетнијих политиколога. Ни на који начин се не може оспорити његово животно дело, а ни његови лични квалитети“, предочио је др Миахил Хрушик.

Публици се обратио и проф. др Рубин Земон рекавши да би волео да се дух и дело професора Симића оживи кроз што већу интеграцију овог региона у глобалним процесима. „Имао сам част да упознам професора Симића и остварим са њим пријатељски однос. Квалитет његових предавања се не заборавља, о њима се прича и надам се да ће се говорити и у будућности“, навео је професор Земон.

Новинарка др Јасминка Симић нагласила је да је Скупштина града Београда усвојила предлог да једна улица на Вождовцу носи име професора др Предрага Симића. „Помешана су ми осећања туге и радости. Сви људи одлазе, али само иза неких остаје осећај милине, он је дефинитивно био један од њих“, рекла је новинарка др Јасминка Симић.

Након доделе награда професор ФПН-а др Иво Висковић одржао је меморијално предавање на тему доприноса теоретичара у Србији/Југославији у развоју науке о међународним односима. Он је истакао да су међународни односи компликована дисциплина, те да се не могу објаснити једним концептом. „Када бих морао да је упоредим са нечим, то би била Рубикова коцка. Она комбинује различите дисциплине и не проучава се само кроз књиге, него и кроз конференције, праксу и дијалог“, рекао је професор Висковић.

Related Posts