Вести

Одржан комеморативни скуп поводом смрти професорке др Смиље Тартаље

Комеморативни скуп поводом смрти професорке др Смиље Тартаље одржан је на Факултету политичких наука. На скупу су говорили продекан за студије другог и трећег степена проф. др Веселин Кљајић, проф. др Илија Вујачић и проф. др Неда Тодоровић. Скупу је присутвовала и породица професорке Тартаља, њене колеге професори, као и студенти.

Уводну реч имао је проф. др Веселин Кљајић који се присутнима обратио у име управе Факултета. „Професорка Смиља Тартаља цео свој радни век је провела на Факултету политичких наука. Била је међу првим асистентима оснивачима који су креирали идентитет Факултета и увелико запамћена према личном печату, који ју је красио од првих дана“, истакао је професор Кљајић. Професор је обаснио да су проф. Тартаљу звали „мајком факултета“ управо због тога што се нашла међу оснивачима, али и због бриге и емпатије коју је увек пружала. „Људи ће је памтити по енергији и необичној, готово фантастичној духовитости, чак и у професионалном животу”, додао је проф. др Кљајић.

Професор др Илија Вујачић, некадашњи асистент професорке Тартаље говорио је о њеној биографији, као и њеној личности. „Била ми је част и задовољство да 27 година радим са професорком Смиљом, прво као студент, а потом као асистент и сарадник. Професорку Смиљу су студенти посебно поштовали и ценили, она се водила једном топлом струјом критичког мишљења, била је хуманиста и жена борац за правду“, рекао је професор Вујачић. Осврнувши се на дане рада са професорком Смиљом Тартаљом, професор Вујачић истакао је да је било изузетно лепо радити са њом, јер је имао пуну слободу и аутономију у свом раду. „Била је посвећена послу, одана професији и привржена колективу. Њено дело је оставило неизбрисив траг, а њен живот посебну људскост и заоставштину на Факултету политичких наука“, нагласио је професор Илија Вујачић.

О интелектуалном раду и лику професорке др Смиље Тартаље говорила је проф. др Неда Тодоровић. „Међу нама смо је звали „наша Смиља“, имала је јединствену унутрашњу елеганцију и чврсто је стајала иза свега што је рекла“, истакла је професорка Тодоровић. Она је указала на то да је професорка Тартаља била једна од првих жена на Факултету политичких наука. „Била је изузетна личност, блистав ум и недостижан узор. За нас који смо је волели она никада није отишла и зато хвала на свему нашој незаборавној Смиљи“, закључила је професорка др Неда Тодоровић.

Након уводног излагања реч су добили присутни познаници, пријатељи и колеге професорке др Смиље Тартаље.

 

 

Related Posts