Вести

Додељена награда „Др Филип Брковић” за 2020. годину

Свечаност у знак сећања на др Филипа Брковића, поводом које је додељена награда која носи његово име, одржана је на Факултету политичких наука. Награду су доделили породица Брковић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Студентски парламент Факултета политичких наука и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Церемонију доделе награда свечано је отворио продекан за наставу Факултета политичких наука проф. др Дарко Надић. „Филип је био пример једног комплетног младог човека који се данас ретко среће, нашао је смисао у једној врсти духовне и истинске борбе од бољих услова студија, па све до преношења знања које је стекао“, рекао је проф. др Надић. На крају свог говора продекан је нагласио како Факултет политичких наука одржава сећања на једног друга, пријатеља, колегу чија ће посвећеност знању увек бити један велики узор.

У име породице Брковић присутне је поздравио отац преминулог Филипа, Иво Брковић. „Нашој породици се доделом ове награде указује велика част, а чињеница да ова награда носи име нашег Филипа даје нам велику утеху и снагу“, рекао је господин Брковић. Он је посебну захвалност исказао према свима који су установили и омогућили доделу награде у Филипову част и истакао да се нада да ће ова награда и даље бити подстицај за досезање највишег нивоа знања и образовања.

Говорећи о природи Филипове личности, његов кум и дугогодишњи пријатељ Бранислав Нешовић у име Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе подсетио је колико је Филип улагао у студентски активизам, као и колико је разумевао значај изградње институција. „Људи су уз њега расли, разговори са њим су били толико делотворни, а његова жеља да помогне, као и методе којима је то чинио, такве да је након тога свако имао жељу да се покрене и заврши нешто што се чинило немогућим“, објаснио је Нешовић.

Награду која је додељена по четврти пут добила је студенткиња Татјана Токовић. „Примити ову награду је заиста велика част, али и велика одговорност. Др Филип Брковић остаје упамћен као непресушни извор енергије и инспирације за све генерације које долазе, а мени остаје да тај идеал доследно пренесем даље“, рекла је Татјана Токовић и исказала велику захвалност породици Брковић.

Председница Студентског парламента Смиљана Алексић исказала је част и захвалност што је у прилици да говори у име Студентског парламента Факултета политичких наука за који је, како је истакла, и сам Филип заслужан. „Данас живимо сећање на Филипа Брковића кроз младе људе који корачају сличном академском и животном стазом којом је корачао и сам Филип“, рекла је Смиљана Алексић.

Након доделе награде проф. др Татјана Јованић са Правног Факултета Универзитета у Београду одржала је предавање на тему „Fair trade у Србији“.

На почетку церемоније интонирана је академска химна Gaudeamus Igitur у извођењу АКУД „Бранко Крсмановић – Академски хор Обилић”, који је након доделе извео још неколико песама, под диригентском палицом Ане Ћосовић.

Награда у част преминулог др Филипа Брковића додељује се студенткињи или студенту Факултета политичких наука који је завршио/ла основне студије у року не дужем од 46 месеци од почетка студија, са просечном оценом 9.00 или више, а који се истакао/ла и у пружању доприноса развоја положаја студената на Факултету, као и унапређењу квалитета академског живота. Овогодишњи конкурс односио се на генерацију која је први пут уписала прву годину основних студија 2014. године.

Related Posts