Вести

Представљен други број часописа студената „Политеума“ – Теорија и(ли) пракса

Предавање под називом „Теорија и(ли) пракса“ у оквиру промоције другог броја стручног часописа студената друштвено-хуманистичких наука и уметности „Политеума“ одржано је на Факултету политичких наука у организацији Српског политичког форума.

У име фондације „Заједно за младе“, која подржава издавање часописа „Политеума“, присутнима се обратила професорка др Даница Грујичић нагласивши да ће Фондација увек пружити подршку младима. „Треба стимулисати младе да истражују стручну литературу и пишу своја опажања. Фондација је увек ту за промовисање знања, али и промовисање младих, паметних људи како бисмо их што више мотивисали за рад“, изјавила је професорка Даница Грујичић. Професорка Грујичић објаснила је да је циљ да млади људи остваре контакте са светом, али да се након тога врате у Србију и овде развију свој таленат.

Професор др Драган Ђукановић са Факултета политичких наука, уједно и гост уредник другог броја часописа, исказао је своје одушевљење садржајем и истакао да препознаје значајан потенцијал за истраживање код студената. „Веома је важно да се студенти баве науком, јер је то процес сталног усавршавања. Ови радови показују да су студенти спремни да се на квалитетан начин баве анализом“, објаснио је професор Ђукановић. Професор др Драган Ђукановић рекао је да је велики изазов за студенте да приступе анализи нових феномена у свету који се константно мења.

Студент Факултета политичких наука Марко Ђурић, аутор рада „Анализа Балкана кроз оријенталистички дискурс“,  присутне је увео у садржај часописа „Политеума“ осврнувши се на свој допринос овом броју. „Када останемо у својој земљи и када преузмемо ствар у своје руке, биће нам много боље. Шта ће се догодити сутра зависи од тога шта урадимо данас“, нагласио је Марко Ђурић. Марко Ђурић додао је да је важно да студенти почну да пишу што раније, како би могли у будућности да увиђају своје грешке.

Историчарка уметности Тамара Јеличић осврнула се на свој рад „Култ блажене Озане Которске“, који се нашао у новом броју часописа „Политеума“. „Озана Которска је за живота сматрана светитељком, па сам из тог разлога одлучила да њој посветим своје истраживање.  Током писања сам се осврнула на њен животопис, као и на историјат самог Котора“, указала је Тамара Јеличић. Тамара Јеличић објаснила је да се историја уметности може студирати једино из љубави и нагласила да у њеном опстанку и развитку дигитализација игра велику улогу.

Модераторка промоције била је студенткиња Факултета политичких наука Марија Петровић, која се захвалила присутнимa у име главног уредника часописа „Политеума“ Милана Веселице и студентске организације Српски политички форум.

 

Related Posts