Вести

Свечано отворен XIII Регионални семинар студената политичких наука

Тринаести Регионални семинар студената политичких наука, посвећен једној од овогодишњих најважнијих тема на глобалном плану – председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама, ове године одржава се у Врњачкој Бањи у организацији Европског студентског форума, Тимске иницијативе младих и Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе. Семинар су отворили МА Милан Крстић, МА Стеван Недељковић и мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука.

МА Милан Крстић рекао је да су избори у САД-у светски феномен и објаснио шта је то другачије на овим изборима у односу на претходне. „Имамо седећег председника који брани своју фотељу и има велике шансе да поново буде изабран. Специфично је и расположење међу бирачима, Америка је данас далеко подељенија него 2016. године“, навео је Милан Крстић. Он је додао да је амерички народ подељен око две теме, а то су миграција и климатске промене.

МА Стеван Недељковић осврнуо се на успех републиканаца на предходним изборима и нагласио да партија мора постати инклузивнија. „Деведесет пет посто републиканаца верује у Трампа, а ретко се догађа да један кандидат има толику подршку. Због импичмента, Трампу је рејтинг никад већи“, изјавио је Стеван Недељковић. Он је употпунио и чињеницом да су ово антиестаблишмент избори, јер Доналд Трамп није део естаблишмента.

Мр Драган Живојиновић указао је на то да најбољи лидери углавном имају висок его и перцепцију емпатије, а затим је и анализирао Трампову личност. „Улога фаворита на изборима је нешто што може да успава Трампове бираче. Јако је тешко убедити своје бираче да изађу на изборе за које сматрају да су већ добијени и то ће бити његов највећи проблем“, казао је Драган Живојиновић. Он је навео да је амерички председник улогу извршне власти довео до тачке пуцања.

Модератор трибине био је МА Марко Дашић са ФПН-а, који је у име Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе позвао све присутне на наредну дебату у оквиру овог циклуса предавања, која ће се одржати 4. марта 2020. године у Коларчевој задужбини.

Прва трибина Регионалног семинара била је наставак предавања „У сусрет изборима у Сједињеним Америчким Државама 2020“ које је одржано у петак, 21. фебруара 2020. године на Факултету политичких наука.

 

 

Related Posts