Вести

Њ.Е. амбасадор Жан-Луј Фалкони одржао предавање на Факултету политичких наука

Амбасадор Републике Француске у Републици Србији Жан-Луј Фалкони одржао је предавање на тему „Француски поглед на проширење Европске уније” на Факултету политичких наука.

У име Факултета присутнима се обратио продекан за основне студије проф. др Дарко Надић истакавши да је амбасадор Фалкони изабрао једну од најтежих тема, која је захтевна како политички, тако и медијски. ,,Од Француске очекујемо и добијамо искрену подршку на европском путу интеграција”, додао је проф. Надић. Он је навео да ће Република Француска и Република Србија у будућности развијати сарадњу.

„ЕУ није само стање, она представља помирење и удруживање више страна”, изнео је амбасадор Републике Француске у Републици Србији Жан-Луј Фалкони. Он сматра да Француска брани своје интересе, али докле год ЕУ напредује Француска ће, заједно са Немачком, бити највећа подршка ЕУ. ,,Идеја реформе Европске уније је да политика заједнице буде ефикаснија у наредним годинама како више не би било проблема са државама које желе да унутар заједнице узимају бенефиције без да ишта дају заузврат”, појаснио је амбасадор Фалкони. Он је нагласио да одлагање одлуке о придруживању нових чланица у ЕУ није до ЕУ, већ је то национална одлука. „Одувек је главно питање да ли се треба потрудити и очекивати бенефиције или је неопходно да нам се прво гарантују бенефиције да бисмо се потрудили. Реалност је да ако желите да уђете у ЕУ на вама је да урадите све што је у вашој моћи да приступите у ЕУ”, подвукао је амбасадор Фалкони.

Након предавања у деканату Факултета политичких наука организован је пријем за амбасадора Републике Француске у Републици Србији, Жан-Луја Фалконија, где га је угостио декан Факултета проф. др Драган Р. Симић.

 

Related Posts