Вести

Одржана трибина „Амерички председнички избори после супер уторка: ко може да победи Доналда Трампа?″

Трећа у низу трибина на тему председничких избора у САД под називом „Амерички председнички избори после супер уторка: ко може да победи Доналда Трампа?″, одржана је у Малој сали Коларчеве задужбине у организацији Центра за студије САД ФПН и Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе. Говорници на трибини  били су проф. др Драган Р. Симић, проф. др Иван Вујачић, мр Драган Живојиновић и МА Стеван Недељковић.

Декан Факултета политичких наука професор др Драган Р. Симић, трибину је започео смештањем данашњег контекста у теоријске оквире. ,,Данас постоји много поредака у светском систему. После Другог светског рата су то били међународни либерални поредак, совјетски блок и трећи свет, односно несврстани, стога не можемо да говоримо о заједничким интересима”, истакао је проф. Симић. Декан се осврнуо на речи некадашњег америчког председника Била Клинтона који је потценио моћ Русије и Кине, за шта се испоставило да није био у праву, јер је доношење одлука данас незамисливо без те две државе. „Ми смо у добу ресуверенизације и ренационализације, али мислим да либерализам, нажалост, нема шансе у борби против национализма”, закључио је проф. Симић.

Председник Форума за међународне односе Европског покрета у Србији и професор на Економском факултету у Београду др Иван Вујачић указао је на све већи значај примарних избора који дају легитимитет изборима у САД и објаснио начин њиховог функционисања. ,,Главна питања овог супер уторка била су да ли ће Блумберг да прође и хоће ли Ворен прећи Сандерса. На сва та питања смо добили одговоре”, казао је проф. Вујачић. Он је предочио како програми политичких странака постају све мање важни, док све значајније постају личности.

О дугом трајању ове изборне трке, као и о питању могућности за истрајност осталих кандидата говорио је асистент на ФПН-у МА Стеван Недељковић. ,,Постоје две кључне карактеристике супер уторка, прва је убедљива победа Џозефа Бајдена, поготово ако се узму у обзир јануар и фебруар када је готово била отписана његова кампања, као и трка са превеликим бројем кандидата за овај период, која ће се засигурно претворити у дуел између Баједна и Сандерса“, истакао је Недељковић. Он до самог краја предвиђа неизвесност, жестоке окршаје и продубљивање јаза.

Мр Драган Живојиновић из Центра за студије САД Факултета политичких наука рекао је да једино што се стално мења у вези избора јесу заправо наша очекивања, која нам замагљују поглед на стварност такву каква јесте. ,,Нисам сигуран да неки кандидат може да парира Доналду Трампу. Он је ситуациони човек који брзо мисли, тако да се његова позиција чини прилично сигурном“, нагласио је Живојиновић. Он је истакао да, иако Трамп важи за фаворита, коначан избор гласача увек је неизвестан до последњег тренутка.

Модератор трибине био је асистент МА Марко Дашић са Факултета политичких наука.

 


Related Posts