Вести

Вебинар за практичаре и студенте – Међународни стандарди за заштиту деце у ванредним и кризним ситуацијама

Први тематски вебинар у склопу волонтерског сервиса “ФПН КонекТаС” одржан је 30. 04. 2020. у 17.00 часова. Овај интерактивни вебинар је водила проф. др Невенка Жегарац, док је модератор била Гордана Марчетић-Радуновић, социјална радница и психотерапеут. Учешће у овом вебинару узело је 50, како практичара, тако и студената.

Професорка Невенка Жегарац нас је теоријски, систематично увела у саму тему. Након општег говора о одређењу ванредних и кризних ситуација, као и помињању криза које су задесиле свет у последњих 20 година, учесници вебинара су могли да се прикључе и поделе своја искуства. На једно од питања које је професорка Жегарац поставила, а које се тиче наученог из кризних ситуација, одговорила је Жељка Бургунд, која је из своје приче о искуству са кризом закључила:

“Колико год да су деца безбедна, и колико год они то знали, присуство родитеља је неопходно”.

Професорка Жегарац нас је провела кроз сам утицај кризних ситуација на децу, као и кроз деприоритизовање и опадање стандарда заштите деце током ванредних ситуација:

“Често се деси да се од мејнстрим мера које се спроводе, не могу видети остали специфични проблеми који погађају децу”.

Професорка се позвала на УН Конвенцију о правима детета, где је представила Стандарде за заштиту деце. Речи је било и о повезаности здравства и социјалне заштите у кризним ситуацијама, сепарацији деце од родитеља/старатеља и њених последица, те се поставило и питање, ко види рањиву децу у доба пандемије, када недостају регуларни апарати за откривање нових случајева:

“У оваквим ситуацијама, насиље се најчешће појача, али начина за пријаву истог је све мање”.

Жегарац се такође фокусирала на тренутну пандемију и ризике не приоритизовања заштите деце у току исте, као и на посебне мере заштите које би требало да се узму у обзир. Једна од посебно рањивих група јесу деца која су на алтернативном старању, о чему је такође било речи. Кроз рефлексије и постављања питања професорке, учесници вебинара били су у могућности да се прикључе и допринесу самом вебинару.

Изузетно је важан теоријски део који је изнела професорка Жегарац, праћен њеним и искуствима практичара са терена, који су веома допринели срдачној и живој атмосфери овог вебинара. Управо комбинација теоријског и практичног помаже практичарима, као и нама студентима да увидимо какво је реално стање на терену и где системи заказују, и на које су све начине практичари у току ове пандемије успели да превазиђу одређене потешкоће приликом обављања регуларних послова који захтевају константан контакт са људима.

Наредни сусрет у оквиру волонтерског сервиса јесте Дискусиона група за практичаре “Ментално здравље помагача – брига о себи”, који ће се одржати 04. 05. 2020. у 17.00 часова.

Александра Томић, волонтерка ФПН КонекТаС

Презентација – Међународни стандарди за заштиту деце у ванредним и кризним ситуацијама

Related Posts