Вести

Први онлине сусрет са практичарима и студентима „Социјални рад у кризним ситуацијама“

Дана 24.04.2020.  у 17 часова одржана је дискусиона група са студенткињама и студентима на тему „Улога заступања у социјалном раду“. Онлајн дискусију организовао је Волонтерски сервис ФПН КонекТас у сарадњи са Унијом студената социјалног рада. Пристуствовало је 23 учесника и учесница, међу њима и професори и асистенти на ФПН-у. Као гост био је представник иницијативе „Солидарна кухиња“ , Александар Врачарић.

Питања која су се поставила на овој онлајн дискусији била су где смо сада, како да допринесемо да се глас струке чује, као и глас оних грађанки и грађана који су најугроженији током тренутне пандемије. Александар је на почетку говорио како је идеја настала, које услуге пружа Солидарна кухиња, са којим проблемима се сусрећу и како планирају даље да спроводе своје активности. Након њега, асистенткиња на предмету Заступање у социјалном раду, Сандра Перић, говорила нам је о самом заступању. Шта теоријски подразумевамо под заступањем, како изгледа процес заступања, али и са којим проблемима се сусрећу социјални радници у процесу заступања. Сандра се осврнула и на тренутну ситуацију, изнела нам је добре примере заступања из праксе, али и проблеме који су се појавили у току пандемије. За студенткиње и студенте је било јако важно и корисно да чују и теоријски део, али и како то изгледа у пракси, Александровим примером. Такође, Александар је позвао све заинтересоване студенте да се укључе у активности Солидарне кухиње и тиме стекну искуство, али и помогну својим знањем развој ове иницијативе.

Сам волонтрески сервис замишљен је као платформа где студенти, практичари и професори са факултета, могу да размењују знање, искуство, информације, добре примере праксе, али и буди једни другима подршка. Ова онлајн дискусија је прави пример тога. Даље активности волонтереског сервиса су организовање вебинара тематског карактера за студенте и практичар. Први тематски вебинар ће бити реализован 30. априла у 17 часова са темом „Међународни стандарди за заштиту деце у вандредним и кризним ситуацијама, а водиће проф. др Невенка Жегарац.

Невена Јањић, студенткиња четврте године и чланица Волентерског сервиса ФПН КонекТас

Презентација – Социјални рад у кризним ситуацијама

 

Related Posts