Вести

Дискусиона група: „Ментално здравље помагача – синдром изгарања“

Једанаестог маја 2020. у 17 часова, одржана је још једна дискусиона група у низу, волонтерског сервиса “ФПН КонекТаС”, кoja се такође, као и претходног понедељка, бавила менталним здрављем помагачица/помагача, те је овог пута у фокусу био синдром сагоревања. Дискусиону групу водиле су др Јасна Хрнчић као и Марија Вучинић Јовановић, док је модератор дискусионе групе Гордана Марчетић-Радуновић.

Синдром изгарања, односно сагоревања јесте термин који се односи на осећање исцрпљености, апатије и/или беса услед стреса и фрустрација на послу. У саму тему, појам, карактеристике, типове и генезу  синдрома сагоревања, увела нас је др Јасна Хрнчић. Речи је било и о раширености овог синдрома у  самом систему социјалне заштите у Републици Србији, где смо могли да увидимо да међу 491 запослених у ССЗ у РС, чак 41% има висок ниво емоционалне исцрпљености, што представља добар потенцијал за развитак синдрома изгарања.

Хрнчић је изнела и начине на које се може извршити превенција овог синдрома као и одређене личне и организационе стратегије за превладавање синдрома изгарања, које би практичаркама/практичарима могле бити од користи.

Други део дискусионе групе водила је Марија Вучинић Јовановић. Вучинић Јовановић нас је увела у гледиште трансакционалне анализе према професионалном сагоревању, као и у типове помагачица/помагача које захвата синдром професионалног сагоревања.

Као и свака досадашња дискусиона група, и ова је била отворена за разговор и интеракцију са практичаркама и практичарима са терена, тако да смо имали могућност да чујемо различита искуства са овим синдромом, те и технике и начине на које практичарке/практичари покушавају изаћи на крај са истим.

Следећи сусрет заказан је за четвртак, 14. мај, када ће се одржати вебинар на тему “Локалне иницијативе за подршку бескућницима”. Линк за пријаву: https://zoom.us/meeting/register/tJcqceGhrDwjGNxQi1HQVbfrnvIz1SUwdKlM

Александра Томић, волонтерка “ФПН КонекТаС”

Related Posts