Вести

Представљени резултати истраживања студенткиња и студената Факултета политичких наука

Представљање резултата истраживања „Ставови грађана Републике Србије о COVID-19″ и „Заступљеност зена на значајним друштвеним положајима”, која су спровели студенткиње и студенти међународних студија, студија политикологије и социјалне политике и социјалног рада у оквиру вежби из предмета Методологија политиколошких истраживања са статистиком, одржано је у петак, 12. јуна 2020. године на Факултету политичких наука.

У истраживању на тему „Ставови грађана Републике Србије о COVID-19″ учествовали су студенти међународних односа и студија политикологије, а презентацију истраживања одржале су студенткиње Наталија Пауновић и Катарина Томашевић.

Ставови грађана о ЦОВИД-19 испитани су путем онлајн анкета, а укупно је испитано 1.039 људи, претежно женског пола. Оно што је занимљиво је да су први пут анкете рађене онлајн, као и спровођење читавог истраживања. Обрађиване су теме попут: начина информисања о новонасталој ситуацији, о томе колико се људи придржавају прописаних мера, здравственом систему, лекарима, ставови људи о информацијама које се преносе путем медија, степен веровања људи у одлуке Кризног штаба и слично.

У истраживању на тему „Заступљеност зена на значајним друштвеним положајима”, учествовали су студенти и студенткиње социјалне политике и социјалног рада, а презентацију истраживања одржале су студенткиње Нађа Радовић и Јована Малопарац.

Анкете су такође рађене онлајн путем, а испитано је 710 људи. Питања су била разноврсна, истраживано је какав је положај жена, какве су њихове могућности за добијање посла односно шта је пресудно према том питању, затим мушко-женски односи у виду послова, обавеза, породице и слично. Такође, испитиван је положај и права запослених жена, да ли доживљавају мобинг, као и како виде жене на високим позицијама, али и као председницу државе.

На самом крају предстаљања истраживања обратили су се професорка др Вера Арежина, асистент МА Никола Јовић и сарадник у настави Ненад Спасојевић, који је уједно био и координатор истраживања.

„Веома сам поносна на све вас, пре свега што сте учествовали на предавањима, постављали изузетно интересантна питања, што сте заједно са асистентом Николом Јовићем и сарадником Ненадом Спасојевићем успели да извршите истраживање и то по први пут онлајн. Надам се да ће вас ова истраживања заинтересовати, да можда и наставите рад на овом предмету са асистентом и сарадником”, рекла је професорка др Вера Арежина.

„Ово што сте данас могли да чујете, то је ваша заслуга. Када чујем да се каже да су млађе генерације све лошије и незаинтересованије за рад, на вашем примеру могу уверавати људе у супротно. Били сте изузетно добри, нисмо имали никаквих несугласица у комуникацији и било је дивно радити са вама, с обзиром на то да су околности другачије. Медијски наслови, којих је чак 25, показују колико сте урадили добар посао и да су медији уочили значај ових тема”, истакао је сарадник у настави и координатор истраживања Ненад Спасојевић.

Асистент МА Никола Јовић додао је да ова истраживања имају скоро деценију дугу традицију. „Из генерације у генерацију, све више и више напредујемо. Похвалио бих презентацију, као и целокупни рад, јер је све урађено професионално. Сматрам да би само истраживања могли и требали да подигнемо на још виши ниво, за шта су нам наравно потребни још бољи услови рада”, закључио је МА Јовић.

Представљање је водила студенткиња међународног смера Ивана Милићевић.

Резултате истраживања можете пронаћи на линку.


Related Posts