Вести

Потписан Меморандум о разумевању између Факултета политичких наука и Канцеларије Савета Европе у Београду

Факултет политичких наука и Савет Европе су се сагласили да заједнички организују две међународне научне конференције: о регулаторном оквиру за медије у току избора и о регулаторном оквиру за слободу изражавања на Интернету.

Резултати конференција биће два зборника, у којима ће бити објављени радови истакнутих професора и истраживача са разних европских универзитета и института о договореним темама. С обзиром да ће оба зборника бити објављена на енглеском и на српском језику, они ће у великој мери допринети квалитету образовања о слободи изражавања и слободи медија у Србији, јер ће студентима – будућим новинарима, медијским актерима и доносиоцима одлука, бити доступна ажурирана литература на њиховом језику. Истовремено, зборници на енглеском језику ће допринети широј научној дебати о тим питањима на међународном нивоу.

Меморандум о разумевању је потписан између Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Канцеларије Савета Европе у Београду, у оквиру заједничкoг пројекта Европске уније и Савета Европе „Слобода изражавања и слобода медија у Србији (JUFREX)”, са циљем да заједничке активности допринесу квалитету образовања у области слободе изражавања и слободе медија у Србији. Ове заједничке активности ће бити спроведене у периоду од 2020. до 2022. године.

Циљ овог пројекта је побољшање поштовања стандарда људских права кроз унапређење знања и примену европских стандарда у области слободе изражавања и медија у свакодневном раду свих релевантних актера. На тај начин ће они моћи да допринесу стварању повољних услова за примену и заштиту тих права.

Пројекат „Слобода изражавања и слобода медија у Србији (JUFREX)” је део заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску II, 2019-2020“. Ова иницијатива корисницима пружа подршку при спровођењу реформских агенди у области људских права, владавине права и демократије и помаже им при усклађивању с европским стандардима и правним тековинама Европске уније у оквиру процеса проширења, где је релевантно.

 

У Београду, 16. јуна 2020. године

 

Извор фотографије:

https://pjp-eu.coe.int/sr_RS/web/horizontal-facility/news/-/asset_publisher/bty4yBhLu21t/content/memorandum-of-understanding-signed-with-the-faculty-of-political-sciences-in-belgrade

Related Posts