Вести

, , ,

Конкурс за младе новинаре „Партнери за бољу животну средину”

Миксер организација и Факултет политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Balkan Trust for Democracy и Амбасадe Краљевине Норвешкe, позивају студенткиње и студенте новинарства и дипломиране младе новинарке и новинаре да истраже локалне еколошке иницијативе у Србији и мапирају настојања да се приближимо стандардима Европског зеленог договора (EU Green Deal) и то кроз пет приоритетних области за Балкан:

–  Биодиверзитет
– Кружна економија
– Декарбонизација
– Смањење загађења
– Одржива пољопривреда

Конкурс је отворен од 25. августа до 25.септембра 2020. године.

ПРЕДМЕТ КОНКУРСА

Циљ конкурса и истраживачких новинарских задатака је да се препознају пионири трансформације Србије у здравије, праведније, просперитетније друштво са одговорном, одрживом производњом и стиловима живота која чувају, обнављају и увећавају природни капитал и штите здравље и добробит свих грађана.

Истраживачки радови треба широј јавности да представе иницијативе појединаца, организација, локалних заједница, самоуправа, колектива и компанија из целе Србије које у пракси имплементирају поменутих пет темеља EU Green Deal за Балкан.

ЖИРИ

Вељко Лалић, главни и одговорни уредник часописа Недељник
Драгољуб Петровић, главни и одговорни уредник дневника Данас
Веселин Симоновић, главни и одговорни уредник портала Nova.rs
Дарко Надић, професор Факултета политичких наука
Иван Лалић, извршни директор Миксер фестивала, професор Факултета савремених уметности

НАГРАДЕ

У првом кругу стручни жири бира 10-15 полуфиналиста чији текстови задовољавају критеријуме за објављивање у јавности. У другом кругу стручни жири бира 3—5 најбољих текстова који ће бити објављени у Данасу, Недељнику и порталу Nova.rs. Текстови осталих полуфиналиста биће од 1. октобра сукцесивно објављивани на сајту миксер.рс и на друштвеним мрежама.

Сви одабрани аутори (полуфиналисти и финалисти) биће гости експерименталног Миксер фестивала који ће се организовати 8. и 9. октобра 2020. године у Зорнића кући надомак Београда и учествовати у радионици за младе новинаре „Партнери за бољу животну средину” заједно са уредницима партнерских медија.

КРИТЕРИЈУМИ:

– Жири ће прихватити текстове писане у форми интервјуа, репортаже и истраживачког чланка;
– Текстови морају да одговоре на пет основних новинарских питања: ко, шта, када, где, како (зашто)?
-Новинарски рад у било којем жанру треба да представи све заинтересоване стране у тексту (заинтересовани/оштећени+именовани одговорни+независни извор/стручњак);
– Иницијативе и позитивне праксе о којима се пише морају бити актуелне у тренутку писања;
– Аутори текста одговорни су за аутентичност извора (доставити контакте саговорника, представника иницијатива: бројеве телефона,  мејл адресе, сајтове и профиле на друштвеним мрежама);
-Иницијативе о којима се пише треба да буду у складу са макар једном од пет кључних тема EU Green Deal препорука.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА КОНКУРС

Конкурс је отворен за све студенте новинарства и дипломиране младе новинаре старости до 30 година. Сваки кандидат може учествовати самостално у изради истраживачке приче и/или бити део тима од највише два новинара. Сваки кандидат може бити ко/аутор највише две истраживачке приче.

Радове је потребно доставити редакцији Миксера на мејл: officе@mikser.rs.

Пропозиције:

– Текст до пет (5) хиљада карактера (са белинама и предложеном опремом: наднаслов, наслов, поднаслов)
– Најмање пет (пет) графика или фотографија које илуструју причу (фотографије актера, фотографије еколошке интервенције у простору, инфографике, илустрације…)
– Валидне контакте са актерима прича (телефон, мејл, сајт, налог на друштвеним мрежама – ради даљег повезивања у пројекту „Партнери за бољу животну средину”)
– Контакт аутора истраживачке приче

*Редакције задржавају право прилагођавања текста и опреме (наднаслов, наслов, поднаслов, глосе, антрфилеи) сопственим техничким, уређивачким и визуелним стандардима.

Заинтересовани новинари треба да се пријаве на оffice@mikser.rs са следећим информацијама:

*Кратак CV
*Опис иницијативе, оквирни предлог теме, жанра

Пријавом на конкурс кандидати потврђују да су аутори свих приложених радова, да Миксер има право објављивања свих приложених радова на свим комуникационим каналима и у поменутим медијима, као и да са партнерима пројекта има право да употреби све пристигле радове за промоцију пројекта „Партнери за бољу животну средину”. Сви аутори биће потписани.

РОКОВИ

Конкурс је отворен од 25. августа до 25. септембра 2020. године у поноћ.

Резултати конкурса биће објављени на сајту Миксера и Миксеровим друштвеним мрежама, док ће финалисти бити контактирани путем мејла.

Контакт за више информација: оffice@mikser.rs.

Related Posts