Вести

,

Позивамо вас на школу, активистичко деловање и дружење!

Група 484 из Србије и Ваша права из Босне и Херцеговине, у оквиру Заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност“, који спроводе агенције Уједињених нација, организују програм за студенте и студенткиње „ШШШ, ШТО ШКОЛА? – О идентитетима и интеркултурним питањима“.

Први корак у реализацији програма биће школа, а након тога, учесници и учеснице ће имати задатак да уз помоћ сарадника/ца Групе 484 и Ваших права осмисле и спроведу образовни програм намењен средњошколцима, са циљем да се истражи културно и друштвено наслеђе њихових градова. Програм за средњошколце ће се спроводити у одабраним градовима у Србији и Босни и Херцеговини до краја године, у договору са учесницима/ама семинара.

Школа за студенте ће се одржати у Врњачкој Бањи, у хотелу „Zepter“ од 22. до 25. октобра 2020. године, уз поштовање свих препоручених мера заштите од вируса Covid-19.

Тражимо друштвено и политички активне, мотивисане, посвећене, упорне и пркосне студенткиње и студенте друштвених наука, хуманистике, уметности и књижевности да са њима преиспитујемо политичке и друштвене процесе, посебно у пољу културе и уметности, којима се конструишу доминантни групни идентитети и наративи, а потискују све алтернативне идентификације и борбе.

Ако се препознајеш у поменутим епитетима, позивамо те да нам се придружиш!

ЦИЉ И САДРЖАЈ ШКОЛЕ

Наша жеља је да у оквиру Школе омогућимо студентима и студенткињама да ојачају сопствене интеркултуралне компетенције, стекну увид у моделе интеркултурног учења, а потом их и примене кроз рад са средњошколцима. На Школи ће учити како да истражују историју свакодневног живота локалних заједница и откривају како се друштвени и културни живот развијао захваљујући интеракцији различитих заједница, као и под утицајем странаца и „придошлица”.

У том смислу, Школа ће их опремити знањем за истраживање „маргинализованог“ интеркултуралног наслеђа, које је често слабо познато и недовољно промовисано, а преноси јасне поруке о сарадњи и добросуседским односима, промовише идеје и вредности људских и мањинских права, културне разноликости, родне равноправности и отворености према странцима.

У фокусу ће бити питања конструисања различитих идентитета, концепти припадања заједницама, као и комплексност преламања вишеструких идентитета. На нашим просторима интеркултурално образовање најчешће се фокусира на различите етничке, националне и религијске идентитете, с обзиром на драматичне последице ратова деведесетих година. У разматрању питања идентитета, ми желимо да одемо корак даље и анализирамо разне врсте сусрета „различитих“ које изазивају нелагоду, подозривост или страх; као и начине на који вишеслојност наших идентитета утиче на то како комуницирамо и разумемо се са „другима“. Занима нас да са учесницима и учесницама размотримо како нас припадност одређеним друштвеним групама или заједницама ограничава или отвара за разумевање позиције „другог“, саосећање, солидарисање, и активистичко или политичко организовање. Такође нас занима да разговарамо о начинима превазилажења нужних ограничења која нам намећу припадности одређеним идентитетима, као и начинима да препознамо сопствене привилегије и разумевамо положај оних који те привилегије немају.

Сматрамо да интеркултурално образовање обухвата однос према „различитима“ од „нас“ по питању етничког, расног, националног, родног, сексуалног, класног идентитета – било да им је тај идентитет наметнут или да се са њиме идентификују; обухвата однос са и према различитим мањинама, онима који се телесно или ментално разликују од „већине“, али са и према онима који су на било који начин депривилеговани у односу на „нас“, чак иако можда нису статистичка мањина.

Програм Школе садржаће четири главне теме:

1. главни појмови унутар концепта интеркултурализма;

2. свакодневни живот заједница и (интер)културно наслеђе;

3. методологија рада са младима на промоцији интеркултуралног дијалога кроз књижевност, стрип, истраживања друштвеног живота, мини акције;

4. уметност као посредник: улога друштвено-ангажованих уметничких иницијатива у подстицању промена.

Предавачи/це на Школи ће бити теоретичари и практичари друштвених наука и хуманистике, уметници/е и мислиоци/мислитељке, људи који вам могу представити најразличитије врсте искустава и разумевања тих искустава, било да говоримо о политичким процесима које креирају бели средњекласни мушкарци у стерилним канцеларијама на Западу или политичким побунама насталим „одоздо“, на пример, из искуства жена мигранткиња са Блиског истока.

НАЧИН ПРИЈАВЕ

За пријаву је потребно послати ЦВ на максимално две стране и мотивационо писмо од 300 до 500 речи на na tamara.cvetkovic@grupa484.org.rs до недеље, 11. октобра 2020. у поноћ. Одабрани кандидати и кандидаткиње биће обавештени о учешћу најкасније до среде, 14. октобра 2020.

Одабрани кандидати и кандидаткиње се потврдом учешћа обавезују да ће учествовати у комплетном програму – дакле, на Школи и у осмишљавању и спровођењу програма за средњошколце.

У оквиру програма није дозвољен било који облик дискриминаторног и насилничког понашања или говора мржње (укључујући расизам, национализам, ксенофобију, мизогинију, хомофобију, трансфобију, итд.) и сваки покушај ће бити санкционисан искључењем из програма. То је подразумевани минимум консензуса унутар групе.

За евентуална питања можете се обратити Тамари Цветковић на na tamara.cvetkovic@grupa484.org.rs .

Више о образовном програму Групе 484 можете прочитати на: grupa484.org.rs/programi/mi-i-oni-drugi/ Групу 484 можете запратити на Фацебоок-у @484Grupa и Инстаграм-у @grupa484

Тим Образовног програма Групе 484 и тим Ваших права

Позив

Related Posts