Вести

Потписан Меморандум о сарадњи

Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Социолошки центар Црне Горе – СОЦЕН, Хуманистичке студије Универзитета Доња Горица у Подгорици и Факултет политичких наука Универзитета у Сарајеву потписали су Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „Европски идентитет и европски систем вредности као тачке повезивања земаља Западног Балкана“, финансијски подржаног од стране Регионалног фонда за Западни Балкан (Western Balkans Fund).

Меморандум, у складу са планираним активностима пројекта, има за циљ да унапреди ниво сарадње међу младим истраживачима и научницима држава Западног Балкана: Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине; унапреди програме размене наставника и младих истраживача између научних институција у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, као и да повећа свест наставника, младих истраживача и научника о важности програма регионалне сарадње, међусобног повезивања и научног умрежавања у региону, те повећа популаризацију науке, научне методологије и научних решења за превазилажење изазова са којима се суочавају млади у региону Западног Балкана.

Потписивањем Меморандума о сарадњи, партнери на пројекту су формирали и Балканску академску мрежу, заједничку академску платформу која ће продубити и проширити потенцијал научне сарадње у нашем региону. Чланство у Балканској академској мрежи отвориће прилику за креирање заједничких пројеката, организовање заједничких научних конференција, објављивање заједничких публикација и интензивирање размене предавача и истраживача. Чланство у Балканској академској мрежи биће отвореног типа, те ће стога прилику за учлањење имати и други факултети/универзитети сличних усмерења друштвених и хуманистичких наука.

Пројекат „Европски идентитет и европски систем вредности као тачке повезивања земаља Западног Балкана“ има за циљ унапређење регионалне и прекограничне сарадње, добросуседских односа и јачање регионалне кохезије у области образовања и научно-истраживачких активности у региону Западног Балкана. Пројекат ће омогућити унапређење регионалне сарадње између држава Западног Балкана на пољу образовања и научно-истраживачких активности, те стимулисање мобилности и размене предавача и младих истраживача из Републике Србије, Црне Горе  и Босне и Херцеговине.

Related Posts