Вести

Избори у САД: политичке алтернативе и нови друштвени покрети

Избори у САД: политичке алтернативе и нови друштвени покрети

Петак, 23. октобар у 18 часова, Дом омладине Београда – Сала Американа

 

Трећег новембра 2020. године одржавају се, према неподељеним оценама, историјски избори у САД. Ове године драматичном ситуацију чини актуелни председник, али и политичке и друштвене тензије унутар САД. Криза у Америци је вишеструка: здравствена, друштвена, политичка, економска, институционална, спољнополитичка, ускоро можда и правосудна. Очи остатка света тога дана биће уперене у правцу збрајања већине у електорском колеџу.

Тим поводом, у петак 23. октобра у 18 часова у сали Американа Дома омладине Београда, Институт за филозофију и друштвену теорију организује панел дискусију “Избори у САД: политичке алтернативе и нови друштвени покрети”.

Компетентни саговорници, познаваоци америчких прилика анализираће политичка и економска кретања, али и различите друштвене покрете, на левици и на десници, који утичу на ново обликовање америчке политике и друштвених збивања. Социјална неједнакост и расно питање, положај мањина и покрет нове левице специфични су одговори на кризу, једнако колико и популизам, расизам, бели супрематисти и снажење екстремне деснице. Куда иде америчко друштво и како ће се тамошња кретања рефлектовати на глобалне односе, Европу и наш регион? Да ли је криза допринела јачању прогресивног покрета и можемо ли се надати социјално солидарнијој Америци након ових избора? Која је улога САД према другим глобалним силама у овом моменту и како ће се резултати избора одразити на усложену геополитику ситуацију? Можемо ли очекивати суштинске разлике у приступу нашем региону у зависности ко победи?

У разговору ће учествовати проф. др Иван Вујачић, некадашњи амбасадор Србије у САД, председник Форума за међународне односе, проф. др Немања Џуверовић са Факултета политичких наука у Београду, доц. др Алексеј Кишјухас са Филозофског факултета у Новом Саду и др Ђурђа Трајковић, алумни Универзитета у Висконсину и гостујућа професорка на више универзитета у САД. Разговор ће модерирати др Миливој Бешлин, научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију.

У циљу сузбијања ширења коронавируса, максималан број гостију у публици је ограничен на 30 људи.

Више информација можете наћи на сајту Института за филозофију и друштвену теорију.

Избори у САД 2020

Related Posts