Вести

Промоција књиге „Теорије међународних односа: конструктивизам“

Промоција књиге „Теорије међународних односа: конструктивизам“ аутора проф. др Дејана Јовића, одржана је на Факултету политичких наука у Београду. На догађају су говорили аутор књиге и проф. др Ђорђе Павићевић, а модератор је био мр Драган Живојиновић.

„Ова књига је пример како достигнућа из различитих дисциплина могу да се примене на једном месту. Говоримо о политичкој теорији, политичкој филозофији и теорији међународних односа“, рекао је проф. др Павићевић. Он је указао на дилему да ли  конструктивизам представља приступ или теорију и додао да у неким случајевима може бити и једно и друго. „Занимљиво је како су се проблеми у филозофији на сличан начин пресликали на теорију међународних односа. Конструктивизам представља наше главно оруђе помоћу кога уређујемо друштвене односе“, оценио је проф. др Павићевић.

 

Ово дело део је едиције „Теорије међународних односа“. У прва два издања едиције обрађени су реализам и либерализам као теорије међунорних односа. Проф. др Јовић објаснио је да се у књигама трудио да премости раскол који постоји између теорије међународних односа и политичке теорије. „Између  осталог, циљ књиге био је да  студентима из читавог региона понудимо уџбеник на нашем језику. На тај начин истраживање о теорији међународних односа им је олакшано, јер не морају да користе страну литературу“, саопштио је проф. др Јовић. Он је нагласио да је питање идентитета којим се бави у књизи повезано са моћи дефинисања и класификовања. Проф. др Јовић закључио је да је управо политика битка за моћи дефинисања и именовања идентитета.

dscn7486dscn7457dscn7444 dscn7463 dscn7507 dscn7511 dscn7518