Вести

Представљање студентске организације Oikos Belgrade

На Факултету политичких наука одржана је презентација студентске организације Oikos Belgradе, на којој су се представили председник Oikos Belgrade Стефан Дедовић, потпредседник Oikos Belgrade Вук Вуковић, председник Oikos International Леван Пангани, члан управног одбора задужен за ЦИЕ регион Вусал Абасов и МА Марко Вујић. Модератор догађаја била је Зорана Симић.

„Oikos Belgrade бави се промоцијом одрживог развоја, очувањем околине и побољшањем услова живота за све људе и будуће генерације. Циљ организације јесте да младе људе обучи и образује вештинама о одрживом развоју како би се међу њима подигла свест о овим темама“, рекао је Стефан Дедовић председник oikos Belgrade. Навео је да oikos International основан на Универзитету у Сент Галену 1987. године и да се данас налази у преко 50 градова и 50 универзитета. „Oikos International учествује у преко 400 пројеката широм света, промовишући идеје одрживог развоја. Такође, у склопу ове организације одржавају се летња и зимска школа, Oikos Leadership program, као и стипендије за докторске студије у сфери одрживог развоја у бизнису на Универзитету Сент Гален“, објаснио је он.

Председник Oikos International Леван Пангани и члан управног одбора задужен за ЦИЕ регион Вусал Абасов обратили су се присутнима путем видео преноса и пожелели успешан почетак и наставак рада oikos Belgrade, и изразили да се радују будућој сарадњи.

Екологија ће у будућности пре свега бити наука која ће првенствено бити посматрана кроз социолошки и политиколошки аспект, а и данас имамо концепт одрживог развоја који кроз један друштвени аспект проматра проблеме које данас захватају планету на глобалном нивоу, указао је МА Марко Вујић. „Одрживи развој базира се на три стуба: социолошком, еколошком и економском. Такође, јако је битно да се студенти едукују и анимирају, и да се на такав начин покрену на акцију“, додао је Вујић. Истакао је своје задовољство што је једна оваква организација пронашла своје упориште на Факултету поличких наука.

„Oikos Belgrade спровео је истраживање на Факултету политичких наука где је испитано 500 студената свих година и смерова. Тема истраживања била је спознаја ставова студената о екологији и одрживом развоју и које заједничке вредности деле“, појаснио је потпредседник oikos Belgrade Вук Вуковић. Већина студената сматра да су еколошке теме битне и да се њима треба бавити, као и да је потребно да се више изучавају на Факултету, закључио је Вуковић.

DSC_0540DSC_0561 DSC_0548DSC_0549 DSC_0550 DSC_0559