Вести

Tрибина ,,Супервизија у центрима за социјални рад”

Поводом Међународног дана социјалног рада, Унија студената социјалног рада организовала је трибину на којој су говориле Сњежана Јовић и Љиљана Поповић из Републичког завода за социјалну заштиту и Радмила Вујић – Бојовић из Центра за социјални рад општине Чукарица. Тема трибине била је супервизија у центрима за социјални рад.

,,Супервизор врши три основне функције, а то су: административна, подржавајућа и образовна. Taкође, он пружа непосредну подршку у конкретним случајевима”, рекла је Љиљана Поповић. Она је навела и да супервизор омогућава унапређивање ефикасности, ефективности и квалитета у пружању услуга корисницима центара за социјални рад. ,,Супервизија може бити индивидуална и групна, али је групна ређа. Захваљујући деловању супервизора, водитељи случаја имају већу сигурност у раду и подршку“, навела је Љиљана Поповић.

Радмила Вујић – Бојовић приказала је како у пракси изгледа један процес супервизије. Она је објаснила да нови предмет долази до супервизора, а он га прослеђује адекватном водитељу случаја. ,,Супервизор треба од самог почетка да буде укључен у све комплексне случајеве и да планира даље кораке са водитељем случаја“, истакла је Вујић – Бојовић. Она је додала да је најважнија улога супервизора подршка водитељу случаја,  као и да добар супервизор треба да остане неутралан.

,,Супервизор треба да уведе метапозицију у функционисање центра за социјални рад. Такође, треба да поседује спремност и вештину да се издигне и посматра рад водитеља случаја“, нагласила је Сњежана Јовић. Она се осврнула и на оптерећеност водитеља случаја које из позиције заробљености могу да извуку само добри супервизори. “Тренутно постоји проблем у одређивању границе одговорности између супервизора и водитеља случаја. У будућности би позицију супервизора требало организовати тако да се она прихвати као право, а не као обавеза“, закључила је Сњежана Јовић.

DSCN0974 DSCN0979 DSCN0984 DSCN0995 DSCN1000 DSCN1004 DSCN1005 DSCN1012 DSCN1015 DSCN1016