Вести

Трибина „Технологија утицаја на спољнополитичке одлуке држава“

Поводом отварања Центра за руске студије на Факултету политичких наука одржана је трибина „Технологија утицаја на спољнополитичке одлуке држава“ проф. др Јелене Пономарјове са престижног Московског државног института за међународне односе (МГИМО). Присутнима су се обратили и професори Факултета политичких наука др Синиша Атлагић, руководилац Центра за руске студије, као и др Часлав Копривица, члан Савета Центра и организатор предавања.

На самом почетку трибине представљена је књига проф. др Јелене Пономарјове „Косово – разбојничка држава“ и том приликом је Пономарјова библиотеци Факултета поклонила сет књига о руској политици.

,,Светска политика састоји се од три битна чиниоца: целокупне делатности субјеката политике, тренутне политичке праксе и наставка историјског развоја“, казала је Пономарјова. Она је кроз цитирање писца Максима Шатана сликовито приказала односе у међународној политици поредећи их са гобленом који мења шаре по читавом ,,тепиху света“ ако му се извуче само једна нит. ,,Национални интереси тичу се, између осталог, осигуравања безбедности, заштите становништва од спољних претњи и унутрашњих нереда, као и еколошких катастрофа, а остварује их државни апарат“, истакла је проф. др Јелена Пономарјова. У свом предавању, проф. Пономарјова истакла је различите механизме утицаја на спољнополитичке одлуке држава, посебно се фокусирајући на праксе које је означила као „информативни рат“ и на јавну дипломатију, које је поткрепила примерима из савремене праксе.

DSC_0043 DSC_0041  DSC_0036DSC_0038 DSC_0034 DSC_0032 (1)  DSC_0022 DSC_0018 (1)