Вести

Одржана трибина „Могу ли идеологије да причају слободно?

Иницијатива Реци слободно, коју чине студент Факултета политичких наука, организовала је у УК „Пароброд” трибину под називом „Могу ли идеологије да причају слободно?“, са идејом да учесници различитих идеолошких опредељења сучељавају своје ставове по питањима на којима се често размимоилазе. Мишљења су излагали Јелена Лалатовић испред иницијативе за борбену радничку организацију „Маркс21”, Марко Антић испред „Универзитетске омладине Београда” и Ђорђе Манчев представник организације Факултета политичких наука „Студенти за слободу”.

Јелена Лалатовић је истакла да без једнакости слобода није могућа и да је она увек слобода за оне који се разликују. „Капитализам је глобални систем чије су неправилности на периферији више изражене,у оквиру којег је либерална демократија – демократија мањине. Постојање идеологија је основ за дијалог и дискусију и ми не постојимо изван идеологије. Слобода говора је неприкосновено право, све док се не коси са другим правима за егзистенцију”, сматра Јелена Лалатовић.

Према мишљењу Марка Антонића појмови попут слободе, једнакости и правде су само идеали којима друштво треба да тежи. „За слободу је кључно да постоји слобода од угњетавања државе али и других, док је једнакост пред законом важнија од економске једнакости. Социјално одговорна држава мора да омогући услове да сваки појединац може да живи у благостању. Међутим у капитализму имамо све више добара и услуга, а све мање благостања” , рекао је Антонић.

Ђорђе Манчев је предочио да живимо у пост-социјалистичком кронизму, у којем постоје обриси слободног тржишта али да успевају само они са блиском везом која укида једнакост пред законом. „У основи нашег мишљења је слобода говора и ненасиље, као и принцип ненападања што није у оквиру сваке идеологије. Не мислим да треба забранити неке идеје, али је универзална тековина декларисати идеологије попут фашима као зло”, указао је Манчев.

Реци Слободно је кампања која се спроводи на факултетима широм београдског универзитета као део глобалне п2п цхалленге иницијативе против екстремизма. За циљ има развијање критичке свести међу младима и подстицање на толеранцију и дијалог.

DSCN1834 DSCN1836 DSCN1845 DSCN1860 (1) DSCN1860 DSCN1866 DSCN1869 DSCN1871