Вести

Одржано предавање ,,Војне интервенције у Либији и Сирији у светлу НАТО бомбардовања Србје 1999. године”

На Факултету политичких наука, у слушаоници три одржано је предавање ,,Војне интервенције у Либији и Сирији у светлу НАТО бомбардовања Србје 1999. године”. Истовремено је презентована књига генерала Бјађа ди Грације ,,Зашто је НАТО бомбардовао Србију 1999?”. Предавање је употпуњено речима директора издавачке куће Албатрос плус, Јагоша Ђуретића и проф. др Слободана Самарџића, уредника у Албатрос плусу и шефа одељења за међународне односе Факултета политичких наука.

,,Драги пријатељи и колеге имамо част да представимо књигу господина генерала италијанске војске Бјађа ди Грације ,,Зашто је НАТО бомабрдовао Србију 1999?” у издаваштву издавачке куће Албатрос плус”, саопштио је проф. др Слободан Самарџић. Он је додао да се пред нама налази инзванредна књига, која оперише чињеницама, информацијама значајног карактера. ,,Генерал ди Грације у њизи пише о својим личним искуствима и дилемама, али и намери успостављања новог поретка”, упозорио је Самарџић.

Јагош Ђуретић указао је на повод објављивања ове књиге, као и на која питања је одговорено у овој књизи. ,,Господин ди Грације је целокупан пердиод грађанског рата у Југославији провео на њеном тлу, записујући, критички пратећи и истажујући, не би ли временом продукт свега тога била ова књига, у којој он говори о свом личном искуству, али и о закулисним интересима великих сила“, нагласио је Јагош. Он је објаснио да је говорећи о узроцима бомбардовнаја Србије 1999, генерал ди Грације нужно морао да објасни зашто је пропала Југославија.

,,Захвалан сам на жељи која постоји за знањем и изучавањем геополитике, која је веома битна, поготово на простору Балакана“, казао је Бјађо ди Грације. Он је током свог предавања истакао проблеме са којима се суочавао НАТО пре сукоба на тлу Југославије, који су били интерси, и на који начин су они, али и суштина сукоба изазвали уплитање НАТО-а у овај сукоб.

DSC_0425 DSC_0438 DSC_0446 DSC_0449 DSC_0450 DSC_0454 DSC_0477