Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /var/www/clients/client1/web25/web/arhiva/includes/menu.inc).

еduroam

Бесплатан, безбедан, брз и једноставан приступ Интернету!

eduroam®educational roaming је бесплатан сервис за приступ Интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на Факултету. У току је имплементација и за студенте. Тако, на пример, професор са ФПН може приступити eduroam Интернету на свом факултету, или када је у посети било којој институцији у Србији или свету коришћењем истог корисничког имена и лозинке. Корисник има исти утисак, без обзира где приступа eduroam Интернету. Корисници eduroam сервиса су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС). Захваљујући најсавременијим стандардима за енкрипцију (WPA2/AES и WPA2/TKIP), корисницима је загарантован висок ниво заштите приватности њихових података. Приступ Интернету путем eduroam-а је јако једноставан. Потребно је само једном подесити кориснички уређај. Упутства за коришћење и приступ едуроам сервису можете наћи овде. Eduroam је осим у Србији доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама у преко 35 земаља Европе и света. Мапу са приступним тачкама можете погледати овде.

AUP Правилник о коришћењу Академске мреже Србије

Правилник о коришћењу Академске мреже Србије (AUP - Acceptable Usage Policy) уређује шта се сматра недозвољеним, а шта дозвољеним коришћењем АМРЕС ресурса, као и остала питања која доприносе њиховом правилном коришћењу. Примена правилника је обавезна за све АМРЕС кориснике (организације и појединце), као и за остале кориснике са Интернета који остварују саобраћај са Академском мрежом Србије, па и за eduroam кориснике. Оригинални документ можете преузети овде. Последице непоштовања овог правилника сноси сам корисник.