Предавање министра Дачића о међународној позицији Србијe

,,Поносан сам што сам завршио Факултет политичких наука, иако људи често мешају оно што су политика и политичке наука. Морате се борити не бисте ли постигли циљ јер вам диплома не даје гаранцију за стручно обављање посла'', овим речима започео је своје обраћање студентима министар спољних послова Републике Србије и председавајући ОЕБС-у, Ивица Дачић. Трибину је отворио декан Факултета проф. др Драган Р. Симић, а предавање је организовао Центар за међународну јавну политику.

Министар Дачић је објаснио да је Факултет нужан за државу која жели да има квалитетно обављање јавних послова. ,,Ви сте данас на почетку Вашег пута, једне стрме улице која не сме да има крај. На том путу не треба журити, боље је стићи на крај као старац, богат оним што је стекао успут'', поручио је шеф дипломатије.

Дачић је рекао да је за једну државу велики, и можда најтежи задатак да правилно схвати своје место у спољној политици. Он је додао да не постоји озбиљан државни план који се заснива на кратком периоду, већ је неопходно да се он базира на дугорочној визији која одговара на питање где ће се наш народ налазити за сто година. ,,За велике државе не важе иста правила као за мале. Морамо да потражимо најмањи заједнички именитељ с интересима великих сила'', нагласио је он. Он је указао да је најбитније разабрати шта је наш прави интерес а шта нам је понуђено као туђи. Дачић је нагласио да нема друге ситуације и друге међународне заједнице, већ да ми сами морамо да се понашамо у складу са тим околностима.

,,Наш основни интерес је да постанемо део Европске Уније, а пут до ње није лак јер притом морамо да заштитимо сопствене интересе. Тешко је играти отворених карата у свету у којем сви своје карте крију'', саопштио је српски министар. Он је казао да је главни циљ Србије јачање спољнополитичке позиције, јер када једном он буде остварен, сви остали ће се лакше остварити. Дачић је подвукао да спољна политика не може да постоји самостално, већ да је она део опште политике једне земље. ,,Наш интерес је мир. После сваког рата у коме смо победили, изгубили смо у миру. Хајде да више не побеђујемо у ратовима већ у миру. Надам се да ће ваша генерација томе да допринесе'', закључио је Дачић.