О факултету

Универзитет у Београду – Факултет политичких наука (ФПН) представља једну од водећих институција у области високог образовања у Републици Србији и региону Југоисточне Европе. Основан је 1968. године као прва наставно-научна установа те врсте у тадашњој Југославији. Део је Универзитета у Београду, који се налази у 300 најбољих универзитета света, према Шангајској листи за 2016. годину. Једина је државна високошколска установа матична за политикологију у Србији, као и alma mater оснивачима и предавачима на великом броју факултета политичких наука у региону. Факултет политичких наука данас је модерна и отворена школа демократије и демократске политичке културе, способна да активно учествује и унапређује политички дискурс и одговори на основне императиве политичке егзистенције нашег друштва и његовог међународног окружења.

Факултет се бави образовањем и истраживањем у области политикологије, међународних студија, новинарства и комуникологије, социјалне политике и социјалног рада. Наставно-научни кадар чини више од 90 сталних предавача, уз редовна гостовања истакнутих иностраних и домаћих стручњака. На последипломским студијама, настава се изводи на српском и енглеском језику.

Од оснивања, на Факултету је дипломирало 8100 студената, магистрирало 975 и докторирало 464 студената.

Факултет је данас познати и признати светски образовни, научно-истраживачки центар. Кроз реализацију редовних и периодичних пројеката, ФПН остварује сарадњу са најзначајнијим научним установама из земље и угледним иностраним универзитетским центрима. У оквиру Факултета делују и бројни научно-истраживачки центри специјализовани за поједине области истраживања, а развијена је и издавачка делатност из матичних научних области.

Наставу на ФПН-у тренутно прати око 3500 студената. Негује се интердисциплинарни и компаративни приступу образовању и то кроз предавања, вежбе, семинаре, радионице и практичан рад у специјализованим областима.