Често постављана питања

Е-студент

  1. Покушавам да рангирам жеље за изборне предмете, али систем јавља да бирање предмета није у току.
    Да ли сте уписали одговарајући предмет изборног блока у предвиђеном року? Уколико јесте, потребно је да кликнете на преглед жеља -> бирање жеља и одаберете жељене предмете. Уколико нисте одабрали предмет изборног блока, закаснили сте са избором предмета и бићете распоређени на предмету на коме буде места. Поднесите молбу преко е-студента, уз доплату од 2.000,00 динара.
  2. Приликом одабира жеља за изборне предмете, систем јавља да нисам изабрао довољан број жеља.
    Потребно је да рангирате све понуђене предмете у свим изборним блоковима.
  3. Покушавам да одаберем (упишем) предмете, али систем јавља да бирање предмета жеље није у току.
    Вероватно сте покушали да рангирате жеље за изборне предмете, а не да одаберете (упишете) предмете које ћете пратити у семестру. Бирање предмета и рангирање жеља за изборне предмете су два одвојена корака. Прво се уписују предмети, па се по истеку рока за упис предмета рангирају жеље. Ако желите да одаберете предмете, потребно је да на екрану „бирање предмета“ одаберете „бирање предмета“, а не „преглед жеља“. „Преглед жеља“ ћете одабрати по истеку рока за упис предмета, када будете рангирали жеље за изборне предмете. Уколико постоје нејасноће у вези са овим процесом, пошаљите имејл администраторки факултетског информационог система.
  4. Покушавам да одаберем (упишем) предмете, али систем јавља да бирање предмета није у току.
    Проверите да ли је рок за одабир предмета истекао. Ако је рок истекао, потребно је да одаберете предмете молбом упућеном преко е-студента, уз доплату од 2.000,00 динара. Уколико рок за одабир предмета није истекао, одмах пошаљите мејл администраторки факултетског информационог система.
  5. Покушавам да одаберем (упишем) предмете или да рангирам жеље, али систем јавља да пријава испита није у току.
    Налазите се на страници за пријаву испита, а не за упис предмета или рангирање жеља. Ако желите да упишете предмете или рангирате жеље, потребно је прво да приступите страници за бирање предмета.
  6. Покушавам да одаберем предмете, али систем јавља да постоје неархивиране пријаве. Шта да радим?
    Уколико се ради о упису предмета из летњег семестра, сачекајте неколико дана да се записници прокњиже и покушајте поново. Уколико проблем постоји и последњег дана за одабир предмета, обратите се мејлом Милошу Вукчевићу или поднесите молбу преко е-студента. Не заборавите да је потребно да се јавите пре истека рока за одабир предмета (не рока за рангирање жеља!), у супротном ћете платити накнаду за закаснели одабир предмета.
  7. Покушао сам да приступим е-студенту у року, али сам имао техничких проблема и сада је рок прошао. Да ли могу да одаберем предмете на шалтеру студентске службе?
    Уколико сте се благовремено (пре истека рока за одабир предмета) мејлом обратили администраторки информационог система поводом техничких проблема које сте имали, можете бесплатно одабрати предмете путем молбе на е-студенту. Уколико се нисте јавили на време, мораћете да платите накнаду од 2.000,00 динара.
  8. Заборавио сам лозинку за приступ е-студенту или не могу да приступим сервису.
    Пошаљите имејл администраторки факултетског информационог система пре краја радног дана.
  9. Приликом уписа предмета као назив стоји Предмет изборног блока 1. Како да 
знам о којим се предметима ради?
    Погледајте преглед свог студијског програма на сајту Факултета, тамо су истакнути изборни блокови и предмети који им припадају.
  10. Поново уписујем изборни предмет који сам слушао прошле године, али уместо његовог назива видим само изборни блок коме тај предмет припада.
    Потребно је да одаберете одговарајући изборни блок и да у предвиђеном року рангирате жеље на е-студенту. Место на предмету који сте претходно слушали Вам је загарантовано.
  11. Положио сам одређени изборни предмет прошле године, али ми е-студент и ове године нуди да одаберем изборни блок коме тај изборни предмет припада. Положени испити су ми уредно евидентирани.
    Немојте бирати изборни блок који садржи предмет који сте положили.

 

Услови уписа

  1. Могу ли да упишем више од 90 ЕСПБ? Макар један бод више? А шта ако поднесем молбу?
    Не, то је противно Закону о високом образовању.
  2. Могу ли да упишем више ЕСПБ од броја предвиђеног условима уписа? Студент сам друге године и хтео бих да упишем 73 ЕСПБ, уместо предвиђена 72.
    Не. Свака молба ове врсте биће одбијена.
  3. Студент сам четврте године и условима уписа је предвиђено да могу, молбом, да упишем до 90 ЕСПБ, под условом да ћу тиме уписати целу четврту годину студија. Како то могу да учиним?
    Поднесите молбу преко е-студента.
  4. Како да израчунам износ школарине за следећи семестар?
    Проучите ценовник доступан на сајту. Број ЕСПБ предмета које поново уписујете у семестру помножите ценом поновног уписа бода, број ЕСПБ предмета које први пут уписујете у семестру помножите ценом првог уписа бода и саберите два износа. Уколико Вам је школарина умањена, укупни износ се умањује за проценат умањења.
  5. Да ли могу да полажем испите које сам пренео из летњег семестра прошле године у јануарском или фебруарском року?
    Можете.
  6. Да ли постоји максималан број ЕСПБ које могу да упишем у семестру? На пример, ако је годишњи максимум 72 ЕСПБ, да ли то значи да по семестру могу да упишем до 36 ЕСПБ?
    Не, бодове можете распоредити како желите, с тим што испите из одговарајућег семестра које нисте положили до тренутка уписа тог семестра морате уписати поново. Систем Вам неће дозволити да прекорачите годишњи максимум, предвићен условима уписа. Обратите пажњу на то да по закону морате уписати све предмете које нисте положили претходних година. Уколико упишете велики број нових ЕСПБ из зимског семестра у нади да ћете се ослободити пренетих испита из летњег семестра закључно са фебруарским испитним роком, а не успете да испуните свој план, може се десити да не можете уписати све поновно праћене предмете из летњег семестра. У том случају се морате одрећи неких први пут праћених предмета из зимског семестра и одабрати предмете путем електронске молбе уз накнаду од 2.000,00 динара.
  7. Моје име се не налази на ранг листи, да ли могу да се упишем и када то могу да учиним?
    Можете, у термину предвиђеном за студенте који се нису рангирали. Погледајте распоред уписа.
  8. Морам ли да дођем лично на упис године?
    Не морате, али не заборавите да одаберете предмете преко естудента.
  9. Уписао сам студије пре 2015. године и видим да се студијски програм променио. Да ли уписујем предмете по новом студијском програму?
    Не, пратите свој студијски програм.
  10. Уписао сам студије пре 2015. године и треба први пут да упишем предмет који се више не изводи. Шта да радим?
    Потребно је да се обратите наставнику који предаје тај предмет. Могуће је да се предмет изводи под другим називом, а ако то није случај, наставници ће Вас најбоље посаветовати како да испуните обавезе на предмету.
  11. Ако упишем бар један предмет са наредне године студија, да ли плаћам пуну школарину за ту годину?
    Не. Школарина се плаћа по уписаном боду, а не по години. Видите одговор на питање бр. 4.