Актуелни

 

АКТУЕЛНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКТИ НА ФПН-у
Назив и ознака пројекта Опис Координатор и интернет презентација пројекта Трајање Академски координатор на ФПН-у
Erasmus network: AfriquEurope

(Тhe European Union and Africa in Multi Crises World

Пројекат предвиђа успостављање трансконтиненталне истраживачке мреже европских и афричких универзитета.

Координатор:

Универзитет на Пелопонезу

2023 – 2026 Проф. др Наталија Перишић natalija.perisic@fpn.bg.ac.rs
Промена етичког приступа истраживању постконфликтних подручја Циљ пројекта је да истражи на који начин одабир података, као и начин њиховог прикупљања формираjу знање о земљама и регионима које су прошле кроз насилне сукобе, при чему се фокус истраживања ставља на студије случаја Србије, Непалa и Колумбије.

Координатор:

Универзитет у Манчестеру

Партнери:

Универзитет у Београду – Факултет политичких наука

Northwestern university

Tribhuvan university

Pontificia Universidad Javeriana

2023 – 2025 Проф. др Немања
Џуверовић
nemanja.dzuverovic@
fpn.bg.ac.rs
Летња школа о социо-културном развоју европских вредности, начела, идентитета и свести (EUROPIA) Програм Erasmus+, KA220-HED – Cooperation partnerships in higher education

 

Главни циљеви EUROPIA пројекта су да развије иновативни, холистички, интегрални и модуларни приступ јачању капацитета универзитетских наставника за организовање летњих школа и извођење наставног процеса у областима европске историје, права и политике са специфичним и циљаним фокусом на заједничке европске вредности, начела, идентитете и свест како би се превазилазили стереотипи и предрасуде код студената у различитим деловима Европе.

Координатор:

Универзитет у Варшави, Пољска, www.uw.edu.pl

Партнерске институције:

Jавни универзитет у Навари, Шпанија, www.unavarra.es/home

Свеучилиште у Загребу, Хрватска, www.unizg.hr

Фондација Pax Rhodopica, Бугарска, www.paxrhodopica.eu

Универзитет у Лилу, Француска, www.univ-lille.fr

Факултет политичких наука, Универзитет у Београду

2022 – 2025 Доц. др Ивана Радић Милосављевић
ivana.radic@fpn.bg.ac.rs
University Partnership 2020 Универзитет Клемсон – Департман за политичке науке (Јужна Каролина, САД) и Универзитет у Београду – Факултет политичких наука (Центар за студије САД), добитници су гранта у оквиру програма ”University Partnership Funding Opportunity 2020”. Програм је подржан од стране Амбасаде Сједињених Држава у Београду и америчког Стејт департмента.

Пројекат укључује размену особља и студената, заједничку организацију предавања, панел дискусија и симулација и развој дугорочне сарадње Факултета политичких наука и Универзитета Клемсон.

Клемсон универзитет, Јужна Каролина 2021 – 2022 Проф. др Драган Р. Симић
dragan.simic@fpn.bg.ac.rs
dekan@fpn.bg.ac.rs
ReNewEurope

 

 

Erasmus+ пројекат стратешког партнерства – On-Wheels summer school for Balkan/Central and Eastern Europe trans-border history and politics.

Главни циљ пројекта је развијање иновативног, холистичког и интегралног приступа за обуку универзитетског наставног особља за образовни процес у области балканских и централно-европских студија кроз мобилну летњу школу фокусирану на четири главна подручја: Мањине и већине; Владавина права и Европска интеграција; Идентитет и национализам и Политика и религија.

Универзитет у Варшави

Интернет презентација пројекта у изради.

2020 – 2023 Доц. др Ивана Радић Милосављевић ivana.radic@fpn.bg.ac.rs
Serbian Educational Alliance Програм ,,Српска образовна алијанса” (Serbian Educational Alliance) покренут је 2020. године уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији и америчког Стејт департмента. Реализује се кроз сарадњу Државног универзитета Охајо (Центар за словенске, источноевропске и евроазијске студије) и Универзитета у Београду – Факултета политичких наука (Центар за студије САД).

Пројекат има за циљ подизање капацитета обе институције, као и јачање веза између америчке савезне државе Охајо и Републике Србије. Неке од кључних активности су размена професора и студената, дељење искуства у области развоја курикулума и силабуса, подизања квалитета наставе, организација заједничких предавања и панел дискусија и изградња основе за успостављање заједничких образовних програма.

Центар за словенске, источноевропске и евроазијске студије, Државни универзитет Охајо 2020 – 2022 Проф. др Драган Р. Симић
dragan.simic@fpn.bg.ac.rs
dekan@fpn.bg.ac.rs
MIGREC
857261
Horizon 2020 пројекат је усмерен на унапређење академских капацитета наставника и сарадника УБ-а, како би ефективно допринели истраживањима у области миграција, тако да она имају утицај на политике, а у контексту све већих изазова са којима се суочава Србија данас.

Исходи пројекта биће оснивање истраживачког центра за миграције становништва, интеграцију и управљање миграционим феноменима (Migration, Integration and Governance Research Centre (MIGREC)) и конципирање програма докторских студија у области миграција на Факултету политичких наука.

Факултет политичких наука, Универзитет у Београду

https://migrec.fpn.bg.ac.rs

2019 – 2023 Проф. др Наталија Перишић natalija.perisic@fpn.bg.ac.rs
ПЕРОМ Србије и Хрватске

 

ПЕРОМ Србије и Хрватске представља узвратну студентску размену и рад на унапређењу студентске сарадње Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, као и рад на побољшању односа ове две државе. Млади политиколози и политиколошкиње упознају наставни план и програм обе установе и кроз интерактивни рад стичу увид у методе наставног кадра државу домаћина.

Кроз учествовање на интердисциплинарним радионицама и присуством тематским предавањима које се тичу односа Србије и Хрватске, учесници стичу неопходна знања за стварање завршног предлога практичне политике и/или спровођење заједнички договорене завршне активности.

 

Факултет политичких наука, Универзитет у Београду 2019 – Доц. др Марко Ковачевић
marko.kovacevic@
fpn.bg.ac.rs
Ирена Заграђанин
irena.zagradjanin.25@
gmail.com

Миљана Јовановић
miljanajovanovic044@
gmail.com

Журналист

 

 

Онлајн новине за студенте новинарства.

,,Журналист” је портал студената новинарства Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Основан је 2011. године у сарадњи Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду и Факултета политичких наука са заједничким циљем – да студенти добију јединствену онлајн платформу на којој ће практично моћи да примењују своја теоријска знања.

За деценију постојања, студенти су написали више од 2.000 текстова.

www.zurnalist.rs 2011 – Проф. др Сања Домазет
sanja.domazet@fpn.bg.ac.rs