Студентска унија ФПН

Студентска унија Факултета политичких наука (СУФПН) је студентска организација која својим деловањем утиче на побољшање квалитета студирања и повећане информисаности студената о битним темама у друштву. Као независна и непрофитна организација обновљена је 2012. године и од тада броји многе успешне догађаје, трибине и пројекте едукативног и хуманитарног карактера.

Неки од многобројних пројеката које смо спровели су: ‚‚Толеранција – мој језик” , у сарадњи са Канцеларијом за људска и мањинска права; ‚‚Теорија и пракса локалне самоуправе”, у сарадњи са Градском општином Вождовац; затим ‚‚Подаримо осмех деци са Косова и Метохије”, у сарадњи са фондацијом ‚‚Осмех на дар”; ‚‚Студент Фест” , у сарадњи са Градом Београда и пројекат на који смо посебно поносни – ‚‚Златибор Open”.

Не смемо изоставити ни трибине на којима су говорници били признати стручњаци из области политике, новинарства и других области, професори, уметници,… Неки од њих су Татјана Војтеховски, Душан Весић, Борко Стефановић, Бранислав Лечић и Милан Јовановић.

Кроз семинар ‚‚Златибор Open” организоване су трибине едукативног карактера у циљу информисања учесника о најактуелнијим темама из области политике, новинарства, економије, права, као и унапређења положаја младих. Прва студентска конференција ‚‚Златибор Open“ организована је у априлу 2015. године, у сарадњи Студентске уније Факултета политичких наука са Факултетом организационих наука и Високом школом за пословну економију и предузетништво. Други по реду ‚‚Златибор Опен“ организовао је тим Студентске уније Факултета политичких наука, у марту 2016. године. У оквиру четири панела, обрађене су суштинске теме важне за четири смера на Факултету политичких наука. Имали смо част да угостимо професора, некадашњег посланика Народне скупштине Републике Србије, др Владимира Павићевића, и потпредседника Народне скупштине Републике Србије, Верољуба Арсића. Говорници су били и Драгана Трифковић, директорка Центра за геостратешке студије, Зоран Пановић, програмски директор ДЕМОСТАТа, Слободан Јанковић из Института за међународну политику и привреду, Андреј Ивањи, новинар листа ‚‚Време“, Ђорђе Вукадиновић (НСПМ) и Марко Уљаревић (IPSOS).Трећа студентска политичка конференција ‚‚Златибор Опен“ организована је у фебруару 2017. године и била је посвећена, између осталог, и председничким изборима. На отварању је говорио продекан за науку, квалитет и самовредновање, проф. др Дејан Миленковић. Четврта конференција ‚‚Златибор Опен“ је била уједно и најпосећенији догађај овог типа подржан од стране Факултета политичких наука, са рекордних 350 учесника. Теме о којима су студенти Факултета политичких наука, али и Економског и Правног факултета дискутовали биле су: „Дејтон и 1244 – стубови Балкана“, „Однос Србије и ММФ-а“, „Политика из угла младих политичких лидера“, и „Анализа београдских избора 2018“. На отварању пете по реду конференције „Златибор Опен“ говорили су продекан за науку, квалитет и самовредновање Факултета политичких наука проф. др Дејан Миленковић и државни секретар Министарства спољних послова у Влади Републике Србије, Вељко Одаловић. Током другог дана конференције реализована је трибина „Са министром на ти“, чији је гост био министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, као и панел-дискусије „Савремена десница у Европи и Србији“ и „20 година од НАТО бомбардовања“.

Студентска унија такође реализује и пројекат такмичарског духа под називом ‚‚КвизоЦеКа”, где такмичари одговарају на питања из области политике, историје, географије, музике, књижевности и спорта. За најбоље учеснике су организоване и вредне награде, у сарадњи са спонзорима.

Захваљујући преданом залагању наших чланова, СУФПН организује и посете различитим градским, републичким и културним установама, те је до сада реализовано неколико посета Народној скупштини Републике Србије, Белом двору, Накси радију и различитим амбасадама.

Детаљније информације о раду организације можете пронаћи путем Фејсбук или Инстаграм странице.