О пројекту

Истраживачки тим Факултета политичких наука Универзитета у Београду током 2020/21. године реализује регионални пројекат ‚‚Медијска и информацијска писменост у служби критичког мишљења и јавног заговарања младих“ у сарадњи са Факултетом политичких наука Универзитета у Сарајеву и Факултетом политичких наука у Подгорици. Пројекат је део Заједничког регионалног програма ‚‚Дијалог за будућност: Јачање дијалога и социјалне кохезије унутар и између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије“, који спроводе UNESCO, UNICEF и UNDP, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира (UN PBF). Циљ заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност“ је стварање додатног простора за конструктивни дијалог између различитих заједница, којим се промовише мирна коегзистенција, јачање поверења и истинско поштовање различитости.

Циљ пројекта је подизање медијске и информацијске писмености код младих, наставника/библиотекара, новинара и медијских професионалаца, кроз јачање капацитета за критичко мишљење и јавно заговарање, међукултурални дијалог и промовисање толеранције и позитивно приповедање у медијима. Пројекат се реализује кроз три модула, намењених различитим циљним групама, које делујући уједињено доприносе медијском и информацијском описмењавању целокупног друштва.

Истраживачки тим Факултета политичких наука Универзитетa у Београду:

  • доц. др Ана Милојевић, руководитељка пројекта
  • МА Александра Угринић, пројектна асистенткиња
  • MА Кристина Милић, пројектна асистенткиња

Видео презентација основних циљева пројекта и реализованих активности

 

 

Публикације са пројекта

– Декларација о значају медијске и информацијске писмености и друштвене кохезије:

ДЕКЛАРАЦИЈА О МИП И ДК

Декларацију могуће потписати на ЛИНКУ.

– Публикација у оквиру Заједничког регионалног програма ‚‚Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије у Босни и Херцеговини и између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије:

Регионални осврт на развој и интеграцију медијске и информацијске писмености

 

Заједнички регионални програм ‚‚Дијалог за будућност”

Иницијатива за Заједнички регионални програм покренута је 2014. године након састанка Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) и генералног секретара Уједињених нација. Током самита 2015. године у Будви, у склопу процеса Брдо-Бријуни, лидери из регије препознали су важност овог пројекта и препоручили да се прошири унутар регије jугоисточне Европе. У другој фази пројекта у БиХ (2017 – 2019), тимови Уједињених нација у БиХ, Црној Гори и Републици Србији, радили су са институционалним и партнерима из цивилног друштва на припреми Заједничког регионалног програма.

Датум почетка програма: јануар 2019. године
Трајање: 27 месеци
Географска покривеност: Босна и Херцеговина, Црна Гора, Република Србија
Агенције УН-а које проводе програм: UNESCO, UNICEF и UNDP
Донатор: Фонд УН-а за изградњу мира $ 4.183.992,51