Вести

Дискусија у Народној скупштини на тему „Парламентарни избори у Немачкој: актери и прогнозеˮ

У Дому Народне скупштине Републике Србије одржана је дискусија на тему „Парламентарни избори у Немачкој: актери и прогнозеˮ. Дикусију су заједнички организовала два истраживачка центра Факултета политичких наука – Центар за немачке студије и Центар за демократију, у сарадњи са немачким фондацијама Конрад Аденауер, Хајнрих Бел и Ханс Заједел, а уз подршку Народне скупштине Републике Србије. Циљ пројекта је пружање подршке сарадњи Немачке и Србије, јачање политичких и парламентарних веза и неговање заједничких вредности.

Поздравну реч упутио је потпредседник Народне скупштине, господин Верољуб Арсић, говорећи о значају развијања српско-немачких односа. ,,Немачка Србији пружа подршку кроз отварање 35.000 радних места, као и кроз сарадњу у образовању и култури и другим областимаˮ, истакао је Арсић. Амбасадор Савезне Републике Немачке у Београду, Њ.Е. Аксел Дитман, истакао је прогрес размена двеју земаља у различитим областима. Амбасадор је нагласио да ,,какав год исход избори имали, проевропско настојање Немачке се неће променитиˮ. Следећи говорник, директор Фондације Конрад Аденауер у Србији, господин Норберт Бекман-Диркес, указао је на интензивирање сарадње двеју земаља. ,,За овакав процес значајна је заједничка политичка култура са заједничким политичким циљевимаˮ, нагласио је Бекман-Диркес. Руководилац Центра за немачке студије на Факултету политичких наука, проф. др Љиљана Глишовић, скренула је пажњу на активности новооснованог Центра, као и на планове за развој Центра у будућности.  Проф. др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука, изразио је задовољство поводом оснивања Центра за немачке студије на Факултету политичких наука, поред већ постојећег Центра за демократију. ,,Радујемо се и надамо да ће напори ангажованих у Центру резултирати и посебним мастер програмом немачких студијаˮ, истакао је декан.

О вредносном, политичком и економском значају Немачке и немачких избора за Србију говорила је народна посланица и председница Групе пријатељства са Немачком, госпођа Весна Марковић. ,,Немачка улаже у подршку српских институција, као и подршку српске економије и процеса евроинтеграцијаˮ, нагласила је она. Уводничар, а такође и модератор првог панела био је професор Факултета политичких наука и руководилац Центра за демократију и један од руководилаца овог пројекта, проф. др Славиша Орловић. Професор Орловић је изложио специфичности немачког политичког, партијског и изборног система, те нагласио релевантност исхода у Немачкој за шири контекст, истакавши да ,,када је реч о политичким актерима у Немачкој Меркелова се често назива челником слободног света и најмоћнијим европским лидеромˮ. Докторанд Деспот Ковачевић, сарадник на Факултету политичких настава, представио је немачке политичке странке, њихову генезу и позиције на предстојећим изборима, истакавши да се партије ,,тренутно могу сврстати у три категорије: велике, традиционално-коалиционе и екстремнеˮ. Асистент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић се осврнуо на политичке лидере и њихове политичке идеје. ,,Након ТВ дуела видно је да круг компромиса остаје актуеланˮ, нагласио је Сурлић.

Следећи панел модерирао је директор Хајнрих Бел Фондације у Београду, господин Ненад Шебек, на тему савезних избора у Немачкој у евро-регионалном и глобалном политичком контексту. Први говорник је био спољнополитички коментатор недељника ,,Време,, господин Андреј Ивањи. ,,Ни у овој кампањи спољна политика није играла важну улогуˮ, истакао је Ивањи. Асистент на Факултету политичких наука Милан Крстић представио је изборе кроз однос Берлина и Вашингтона, истакавши да ,,ова релација данас представља кључну осу за функционисање такозваног политичког западаˮ . Докторанд Лазар Глишовић са Правног факултета у свом излагању адресиррао је релевантност мигрантског питања у кампањи изборних актера. ,, Доминантан део кампање је била мигрантска тема, криминалитет миграната те и такозвана „култура добродошлицеˮ, нагласио је Глишовић.

Након панела уследила је дискусија у којој су учествовали бројни присутни еминентни учесници. Програм је завршен пријемом у холу Дома Народне скупштине Републике Србије.

Следећа активност у оквиру заједничког пројекта Центра за немачке студије и Центра за демократију Факутета политичких наука посвећеног анализи избора у СР Немчакој биће одржана у октобру, након избора, у форми научне конференције, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

DSC_0049 DSC_0041 (1) DSC_0038 (1) DSC_0028 DSC_0022 (1) DSC_0021 (1) DSC_0018 (2) DSC_0012 DSC_0008 (1)