Вести

,

Конференција ,,Миграције као безбедносни изазов за Републику Србију и регион Западног Балкана”

Конференција ,,Миграције као безбедносни изазов за Републику Србију и регион Западног Балкана” одржана је на Факултету политичких наука у организацији  Форума ЦФД и Центра за студије САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а предавачи су били проф. др Драган Р. Симић декан Факултета политичких наука у Београду, доц. др Светлана Станаревић са Факултета безбедности Универзитета у Београду, проф. др Синиша Таталовић са Факултета политичких наука, Свеучилишта у Загребу и асистент мр Владимир Ајзенхамер са Факултета безбедности у Београду, док је модератор био мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука у Београду.

Професор др Драган Р. Симић је истакао да је велика мигрантска криза из 2015. године  поставила тему безбедности као приоритет у земљама Европе и да је она осетљиво питање које морамо анализарати од случаја до случаја. „Миграције имају улогу у стварању ситуације за тероризам који је постао кључна претња безбедности након терористичких напада почетком миленијума“, објаснио је Симић.

„Миграције као кретање становништва не могу бити претња, већ само илегалне миграције могу да наруше безбедност једне државе“, нагласила је др Станаревић. Она је указала на разлику између социјалних миграција које су се дешавале након Другог светског рата и политичких миграција које се појављују 90-их година прошлог века као последице сукоба и ратова у појединим државама.

Проф. др Синиша Таталовић је објаснио да постоје различити фактори миграција, као што су економски, еколошки или политички и да сви ону утичу на миграције, како добровољно, тако и присилно. „Због неусклађености пораста становништва и економског развоја, миграције су усмерене ка развијеним земљама“, додао је Таталовић.

„У тешким временима ништа није ефикасно као популизам за политичке кампање, а то управо данас многи раде са миграцијским питањем“, оценио је мр Ајзенхамер. Инструментализација миграцијског питања и унутрашња препуцавања у Европској унији и даље користе мигранте за своје циљеве, уместо да се разбију баријере које су изграђене против њих, закључио је Ајзенхамер.