Vesti

,

Svečano otvoren Centar za ruske studije Fakulteta političkih nauka i potpisan Memorandum o razumevanju sa MGIMO

Na Fakultetu političkih nauka su u nedelju 25. februara 2018. godine održane dve važne svečane ceremonije. Najpre su dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu prof. dr Dragan R. Simić i prorektor za nauku prestižnog Moskovskog državnog instituta za međunrodne odnose (MGIMO) dr Evgenij Kožokin potpisali Memorandum o razumevanju, koji predstavlja osnovu za razvoj saradnje u oblasti nauke i obrazovanja između dve institucije. Neposredno nakon toga, svečano su otvorene i prostorije Centra za ruske studije Univerziteta u Beogradu Fakulteta političkih nauka, koji je zvanično osnovan prošle godine.

Povodom otvaranja Centra za ruske studije, prof. dr Dragan R. Simić, dekan Fakulteta političkih nauka, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, prof. dr Siniša Atlagić, rukovodilac Centra za ruske studije i prof. dr Evgenij Kožokin, prorektor za nauku MGIMO-a, obratili su se prisutnima naglasivši značaj osnivanja Centra koji treba da približi Rusiju studentima sa naučno-istraživačkog aspekta.

Prof. dr Dragan R. Simić je izjavio da je otvaranje Centra za ruske studije veoma značajno za fakultet i za njegove studente, jer će u budućnosti biti otpočeta praksa studentskih razmena i zajedničkog rada na programima master studija sa partnerskim institucijama iz Ruske Federacije, čime ćemo pružiti priliku što većem broju studenata da upotpune svoje znanje o Rusiji.

,,Kao nekadašnji student ovog fakulteta i kao ministar spoljnih poslova, siguran sam da će ovaj Centar doprineti kvalitetu rada, unapređenju odnosa dveju zemalja i da će zadovoljiti aspiracije akademskih građana posvećenijem izučavanju srpsko-ruskih odnosa“, naveo je Dačić.

Prof. dr Kožokin je podsetio da je Srbija oduvek bila posebna i veoma značajna država za Rusku Federaciju zbog toga što delimo zajedničku prošlost. On je tom prilikom dodao da nam u budućnosti tek predstoji intenziviranje međusobnih odnosa, aktivnijim angažmanom mladih generacija.

,,Ideja o Centru je stara skoro deceniju i po, znanje studenata je veoma oskudno što se tiče Rusije i upravo je ovaj Centar jako bitan kako bismo naučnu zajednicu bolje upoznali sa Ruskom Federacijom. Ovim otvaranjem se pridružujemo velikim svetskim univerzitetima, i konačno se posle petnaest godina ruski jezik vraća na Fakultet političkih nauka“, istakao je prof. dr Atlagić.

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, je nakon svečanog proglašenja Centra za ruske studije otvorenim, poklonio nekoliko knjiga, koje predstavljaju pregled svih dokumenata o rusko-srpskim odnosima još od srednjeg veka.