Вести

,

Предавање „Будућност ЕУ: Поглед из Србије и Словачке“

Предавање „Будућност ЕУ: Поглед из Србије и Словачке“ одржано је 6. марта на Факултету политичких наука. О овој теми је говорио гост факултета први државни секретар Министарства спољних и европских послова и вршилац дужности министра спољних и европских послова Републике Словачке Иван Корчок. На самом почетку, продекан за науку Факултета политичких наука проф. др Дејан Миленковић нагласио је да је Словачка велики пријатељ Србије, али и нашег факултета, подсетивши на заједничку доделу награде др Предраг Симић са амбасадом Републике Словачке, гостовање Мирослава Лајчака на нашем факултету почетком 2016. године, као и на друге примере сарадње.

            Први државни секретар и вршилац дужности министра спољних и европских послова Словачке Републике Иван Корчок је објаснио да је Европска унија у последњих десет година пролазила кроз велике изазове. „Светска економска криза, тероризам и  Брегзит су само неке од компликованих ситуација са којима се суочавала ЕУ, али такви моменти ће увек постојати и са њима се треба заједнички борити“, нагласио је Корчок.

            „Словачка има четрнаестогодишње искуство у ЕУ и то јој је помогло да знатно смањи незапосленост“, казао је Корчок. Он је истакао да чланство подразумева и одговорност према европској породици и онда када у њој постоје проблеми. „ЕУ није савршена и свуда постоје потешкоће, али верујем да је за мале земље важно да имају на кога да се ослоне“, сматра Корчок.

Према речима вршиоца дужности министра спољних и европских послова Словачке Ивана Корчока труд Србије у преговорима за ЕУ се поштује. „Државе чланице ЕУ треба да цене чињеницу да постоје земље које и даље верују у вредност чланства у ЕУ“, навео је Корчок. Он је закључио да је Србија спремна за даље преговоре и да тиме улива поверење.


Related Posts